Bacanje hrane, osobito u vremenu inflacija i visokih cijena, postalo je nešto što si rijetko tko može priuštiti. Zbog toga tražimo načine kako maksimalno iskoristiti svaku namirnicu prije isteka roka trajanja, a kao izvrstan primjer može nam poslužiti mlijeko. U oskudici, ovaj su proizvod naše bake znale iskoristiti i pretvoriti ga u sir, vrhnje i druge proizvode. No, što kada danas skupo mlijeko iz trgovine želimo iskoristiti do posljednje kapi, i to u njegovom izvornom obliku? Postoji jednostavan trik, a ljubitelji ovog napitka bit će oduševljeni kada saznaju da rješenje već čeka na njihovoj kuhinjskoj polici.
Iskoristivost mlijeka
Nakon otvaranja, mlijeko ostaje svježe oko četiri do sedam dana u hladnjaku, no ta brojka uvelike ovisi i o tome kakvo smo mlijeko kupili. Svježe punomasno mlijeko (nepasterizirano) obično traje dan do dva na sobnoj temperaturi ili tri do pet dana ako se drži u hladnjaku. Punomasno mlijeko iz trgovine u hladnjaku traje oko sedam do 10 dana nakon proizvodnje, a nakon otvaranja ga je najbolje potrošiti unutar pet dana. Manje masno mlijeko i ono bez laktoze svježinu će održati sedam do 10 dana nakon otisnutog datuma na pakiranju. Ipak, ako vam i nakon navedenih dana ne pada na pamet baciti mlijeko, a svakako biste htjeli izbjeći neugodan okus, donosimo nekoliko trikova.
Korisni savjeti
- Pri kupnji uvijek provjerite datume na pakiranju mlijeka kako biste bili sigurni da ste odabrali ono s dužim rokom trajanja.
- U povratku iz trgovine obavezno ohladite mlijeko. Iako je uobičajeno mlijeko čuvati u vratima hladnjaka, zapravo ga je bolje držati na jednoj od unutarnjih polica i prema kraju hladnjaka gdje su temperature stabilnije.
- U ovome mnogi posustaju, no kada koristite mlijeko, neka vam ne bude teško odmah ga vratiti u hladnjak kako se ne bi zagrijalo na pultu. Ova metoda pomaže zadržati svježinu mlijeka što je duže moguće.
- Ako pak niste stigli iskoristiti mlijeko do kraja, a želite mu produžiti rok trajanja, u tetrapak direktno dodajte prstohvat soli i lagano ga protresite kako biste mlijeku produžili svježinu i usporili proces kiseljenja. U ovome je tajna - sol izvlači molekule vode, što smanjuje rast bakterija i sprječava kvarenje. To bi moglo mlijeku produžiti vijek do tjedan dana.
- Ako ste pak naletili na neku dobru akciju u trgovini, no dvojite hoćete li popiti svo to mlijeko u kratkom roku, još jedan koristan savjet je da ga možete zamrznuti do tri mjeseca. Iako bi se nakon procesa odmrzavanja tekstura mogla malo promijeniti, ne brinite jer će mlijeko i dalje biti sigurno za kuhanje i ispijanje.
Ako i dalje niste sigurni je li mlijeko u dobrom stanju ili mislite da je pokvareno, uvijek je najbolje igrati sigurno i baciti ga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....