SHUTTERSTOCK
Morate probati

Fuzija u staklenci: Ghee maslac i češnjak pomažu probavi, jačaju srce, uklanjanju toksine i bore se protiv upale

Napravite svoj eliksir zdravlja

Ghee je pročišćeni maslac koji istočnjačka medicina, posebno ajurveda, zbog njegovih ljekovitih svojstava naziva tekućim zlatom. Među ostalim, pokazao se učinkovitim pri liječenju očnih infekcija, u smanjenju lošeg kolesterola, prevenciji dijabetesa, uspostavljanju dobre probave i usporavanju Alzheimerove bolesti. Češnjak, s druge strane, sadrži najmanje desetak antioksidativnih tvari, sadrži bioaktivne spojeve poput alicina, koji imaju antimikrobne, protuupalne i kardiovaskularne koristi. U kombinaciji, ovi sastojci stvaraju jedinstvenu hranu koja poboljšava zdravlje.

Što je ghee od češnjaka?

Ghee od češnjaka, kao što i samo ime sugerira, pročišćeni je maslac prožet češnjakom. Osim što daje aromatičan okus, ova fuzija pruža nutritivne i zdravstvene koristi. Ghee je bogat omega-3 masnim kiselinama, butiratom i vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K), a češnjak pridonosi sumpornim spojevima, antioksidansima i prebiotičkim svojstvima, povećavajući nutritivnu učinkovitost ove kombinacije.

Zdravstvene prednosti

1.Pomaže probavi

Obje namirnice pomažu probavi. Ghee sadrži maslačnu kiselinu koja hrani crijevne stanice, a umjerena konzumacija češnjaka poboljšava gastrointestinalne funkcije i pomaže sprječavanju nastanka čira. Dodatno, češnjak ima prebiotička svojstva koja podržavaju zdrave crijevne bakterije, a zajedno pospješuju probavu i smanjuju nadutost.

2. Jača imunitet

Alicin, glavni sastojak u češnjaku uspješno se bori protiv gripe i prehlade. U kombinaciji s gheejem, koji pomaže u boljoj apsorpciji vitamina topivih u mastima, ghee od češnjaka postaje prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.

3. Zdravlje srca

Umjerena konzumacija gheeja povezana je s nižim rizikom od koronarne bolesti srca, potvrdila je studija objavljena u International Quarterly Journal of Research in Ayurveda. K tome, češnjak dodatno podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava smanjujući LDL kolesterol i poboljšavajući cirkulaciju.

4. Protuupalna svojstva

Kombinacija ghee butirata i antioksidansa iz češnjaka pomaže u borbi protiv upale, koja je temeljni uzrok mnogih kroničnih bolesti, uključujući metaboličke poremećaje. Osim toga, ovaj namaz može pomoći i u ublažavanju bolnih zglobova.

5. Dobra kombinacija za detoksikaciju

Mješavina ovih namirnica odličan je saveznik u detoksikaciji tijela. Češnjak sadrži sumporne spojeve koji kada se kombiniraju s gheejem, osiguravaju bolju apsorpciju i podržavaju detoksikacijski proces. Spomenuti butirat u gheeju pomaže u održavanju zdrave sluznice crijeva, što je važno u procesu otklanjanja toksina.

6. Doprinosi dobroj regulaciji tjelesne mase

Ovaj se je duo pokazao odličnim i u kontroli težine. Ghee maslac osigurava zdrave masti koje potiču osjećaj sitosti, a češnjak regulira razinu leptina, kontrolirajući želju za hranom.

7. Poboljšava zdravlje kože i kose

Ghee djeluje kao prirodni ovlaživač, a češnjak podržava proizvodnju kolagena. Zajednički poboljšavaju elastičnost kože i doprinose zdravlju kose.

Napravite svoju fuziju u staklenci

Sastojci

  • 1 šalica ghee maslaca
  • 6-8 režnjeva češnjaka (oguljenih i nasjeckanih)

Priprema:

1. U tavi otopite ghee na laganoj vatri.

2. Dodajte mu nasjeckane režnjeve češnjaka.

3. Kuhajte na laganoj vatri dok češnjak ne porumeni i postane aromatičan (oko tri do pet minuta).

4. Ako želite, možete ostaviti komadiće češnjaka za jači okus ili procijediti ghee ako više volite glađu teksturu.

5. Pustite da se malo ohladi, a zatim prebacite u hermetički zatvorenu staklenku. Čuvajte na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.

Oprez

Unatoč brojnim prednostima, ghee treba konzumirati umjereno ako pazite na unos kalorija. Također, češnjak ima svojstva razrjeđivanja krvi, pa bi se oni koji uzimaju antikoagulanse trebali posavjetovati s liječnikom prije redovite konzumacije.

19. veljača 2025 16:32