
Britak jezik, direktne kritike, često duhovite, ali nemilosrdne dosjetke zaštitni su znak Gordona Ramsaya, profesionalnog kuhara, TV ličnosti i vlasnika brojnih Michelinovih zvjezdica. No, jedno se ovom stručnjaku mora priznati, a to je da doista radi fantastična jela, a među njima i recepte koji posebno doprinose zdravlju. Jedan od takvih je recept iz kuharice Ultimate Fit Food koji doprinosi održavanju normalnih razina kolesterola i daje podršku jetri. Riječ je o lososu na žaru s češnjakom, gljivama i salatom od leće.
Ovaj lagani i hranjivi obrok obiluje sastojcima bogatim vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama i antioksidansima. Uz to možda najviše veseli činjenica da je jednostavan za pripremu za koju je potrebno odvojiti otprilike 30 minuta.
Sastojci:
- 2 grančice majčine dušice
- 4 fileta divljeg lososa (100 g svaki)
- morska sol i crni papar
- 200 g nasjeckanih kesten gljiva (Pholiota adiposa)
- 1 list lovora
- 100 g listova rikule
- 200 g šampinjona, narezanih na ploške
- 800 ml povrtnog temeljca (ili vode)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 200 g leće
- 1 žlica maslinovog ulja
Sastojci za preljev:
- 1 žličica tekućeg meda
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 1 češanj češnjaka (zgnječen)
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica vode
- 1 žlica senfa
Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte leću s lovorovim listom, majčinom dušicom i temeljcem (ili vodom). Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekša.
2. Dok se leća kuha, zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte maslinovo ulje i ubacite gljive s malo soli. Pirjajte ih šest do osam minuta dok ne omekšaju i karameliziraju se na rubovima.
3. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, pirjajte još dvije minute, zatim maknite s vatre.
4. Kada je leća kuhana, ocijedite je i uklonite začinsko bilje. Pomiješajte je s pirjanim gljivama, pazeći da ih ne zgnječite.
5. Za pripremu preljeva sve sastojke stavite u staklenku s poklopcem, dodajte sol i papar, zatvorite i dobro protresite.
6. Zagrijte roštilj ili grill tavu te pecite losos šest do osam minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
7. Prelijte toplu leću s pola preljeva, lagano promiješajte, dodajte rikulu, a zatim rasporedite filete lososa na vrh.
8. Na kraju prelijte preostali preljev i odmah poslužite.
Nutritivno bogatstvo
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju upale, poboljšavaju metabolizam lipida i podržavaju funkciju jetre. Također sadrži astaksantin, moćan antioksidans koji štiti srce i jetru.
Redovita konzumacija lososa može smanjiti loš LDL kolesterol do sedam posto, povećati dobar HDL kolesterol do pet posto i sniziti trigliceride do 15 posto.
Rikula je izvor vlakana koji pomažu probavi i podržavaju zdrav kolesterol. Leća, bogata biljnim proteinima i vlaknima, pomaže u regulaciji šećera u krvi i snižavanju kolesterola, dok gljive pružaju antioksidativne i protuupalne prednosti uz vrlo malo kalorija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....