Sendvič s rukolom. SHUTTERSTOCK
Ukusna i korisna

Ima antikancerogeno djelovanje, smanjuje upalu i čuva crijeva! Ova zelena povrtnica odlično se uklapa u salate i sendviče

Gotovo da nema jela u koje se neće uklopiti


Zeleno lisnato povrće velika je skupina za prehranu poželjnih namirnica, među kojima su, primjerice, kupus, kelj, poriluk, zelena salata, špinat, brokula, peršin, vlasac... Jedna od pripadnica je i rukola ili rikula, koju najčešće jedemo kao sastojak salata, no primjena joj može biti puno šira. Ova biljka delikatnih listića potječe sa Sredozemlja, a odlikuje je ugodan miris i blago papren, zaokružen okus. Zahvaljujući tome, odlično se uklapa u salate i sendviče, a želite li pojačati njenu konzumaciju, slobodno je dodajte u gotovo svako jelo koje pripremate, ne samo u hladne obroke, nego i u kuhana jela.

Ugodna pikantnost rukole slaže se sa slatkim voćnim plodovima, sirevima jakog okusa, kao i s okusima orašastih plodova. Vjerojatno ste već probali pizzu s listovima rukole, a oni će dati onu posebnu „točku na i” i jelima od tjestenine, rižotima, različitim pirjanim jelima i prilozima. Nježni listovi vrlo brzo uvenu kada su izloženi toplini, pa ih valja dodati na samom kraju kuhanja ili, još bolje, rasporediti ih po zgotovljenom jelu ili ih u njega umiješati.

image

Osim na tržnicama, rukolu možemo kupiti i u trgovinama, najčešće u pakiranjima od 100 grama

SHUTTERSTOCK

Odličan sastav

Rukola je kultivirana još u antičko doba. Rimljani k‘o Rimljani, vjerovali su da ima afrodizijačka svojstva i koristili su je u ritualima plodnosti. U Srednjem vijeku često su je uzgajali u samostanima i upotrebljavali u ljekovite svrhe. Danas je popularna diljem svijeta, najviše u talijanskoj, francuskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

Zbog čega bi bilo dobro redovitije jesti rukolu? Osim zbog uživanja u okusu, to bi bilo dobro činiti i zbog njenog kvalitetnog sastava i povoljnog utjecaja na zdravlje. Izrazito je niskokalorična (u deset grama ima samo 25 kalorija, a teško da ćete pojesti toliko) te bogata važnim nutrijentima, kao što su vitamini A, C i K, kalcij, kalij, magnezij, antioksidanti i drugi.

Visoke razine antioksidanata pridonose zaštiti tijela od oksidativnog stresa i smanjuju upalu, kalij i magnezij mogu pomoći sniziti krvni tlak i sniziti rizik od srčanih bolesti, dok vlakna iz rukole pomažu probavljanju hrane i održavanju dobrog zdravlja crijeva. Nadalje, visok udio vitamina C podržava rad imunosnog sustava, a kalcij i vitamin K ključni su za održavanje jakih kostiju. Dodajmo i da vitamin A te beta-karoten iz rukole pridonose zdravlju očiju i kože.


Prepoznatljiv okus

Osim na tržnicama, rukolu možemo kupiti i u trgovinama, najčešće u pakiranjima od 100 grama, što se može činiti malo, no dojam ne treba zavarati jer je vrlo izdašna. Kako bi što dulje ostala svježa i hrskava, čuvajte je u hladnjaku i nemojte je prati prije spremanja. Držite je u plastičnoj vrećici u koju možete dodati list papirnatog ručnika da upije suvišnu vlagu. Najbolje je pojesti je u nekoliko dana od kupnje.

Želite li sami uzgajati rukolu možete birati između sjemenja kultivirane i divlje, koja ima sitnije listiće i intenzivniji okus. Taj prepoznatljiv okus rukola duguje glukozinolatima, skupini spojeva koji sadrže sumpor, a u sastavu su i mnogih drugih kupusnjača. Dok se razgrađuju, oni otpuštaju druge spojeve, izotiocijanate, koji stvaraju oštar, ljutkast i pikantan okus. Neka istraživanja pokazuju da ti spojevi imaju i antikancerogena svojstva.

Ako je uzgojena u toplijim, ali ne prevrućim, uvjetima rukola će vjerojatno biti pikantnija, dok niže temperature rezultiraju blažim okusom. Pored toga, mlađi listovi općenito su blaži i nježniji, dok oni zreliji obično imaju jači okus.

15. siječanj 2025 07:05