Foto: Bake me by Nina Mrvica
Kuhinjske mrvice

Ima nešto bolje od slijepog praćenja trendova...

Godina je bila 2015., otprilike, kada su restorani i prehrambeni lanci počeli svoja peciva za burgere bojati u sve moguće boje iz duginog spektra. Tako da ste zadnjih godina mogli naći žuta, crvena, pa čak i crna peciva. Danas za vas imamo nešto u tom stilu, ali ipak malo drugačije, jer ne valja slijepo pratiti trendove - Nina je za vas spremila crne vegeburgere. Ali ovdje je crna - pljeskavica. Bez umjetnih bojila, samo s Letifico brašnom crnog kima i još pokojim sastojkom. Porcija: 3 osoba Priprema: 15 minuta Kuhanje: 10 minuta Spremno za: 25 minuta Zahtjevnost: za masterchefove u usponu Posebna prehrana: vegetarijansko
  • 3 peciva za burgere
  • 2 šake rukole
  • 1 rajčica
  • humus, po želji

Za burgere:

  • 1 limenka crvenog graha, 400 g
  • 1 limenka slanutka, 250 g
  • 1 veća mrkva
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 25 g Letifico brašna crnog kima*
  • 25 g krušnih mrvica
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra
  • ½ žličice timijana
  • 1 žličica dimljene crvene paprike

* ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept

Kada imate sve, onda:

  1. Mrkvu naribajte, a luk i češnjak usitnite.
  2. Luk prepržite na malo maslinovog ulja. Kada postane staklast dodajte mu usitnjeni češnjak i naribanu mrkvu. Pomiješajte te pržite nekoliko minuta, odnosno dok mrkva malo ne omekša.
  3. Grah i slanutak izvadite iz limenke, ocijedite i dodajte luku i mrkvi. Začinite sa soli, paprom, timijanom i dimljenom paprikom.
  4. Propirjajte nekoliko minuta pa prebacite u čistu posudu. Gnječilicom sve sastojke usitnite, zatim dodajte Letifico brašno crnog kima i krušne mrvice. Umjesto gnječilice sastojke možete usitniti i u blenderu.
  5. Rukama oblikujte burgere, svaki uvaljajte u brašno pa prepecite na malo maslinova ulja.
  6. Svaku stranu je dovoljno peći do dvije minute na srednje jakoj vatri.
  7. Kada su burgeri gotovi prerežite pecivo, na dno složite rukolu, na nju stavite burger i ostale priloge po želji. Ja sam jedan burger poslužila s rajčicom, a drugi s humusom.

Foto: Bake me by Nina Mrvica

Dobar tek!

Vaša Nina Mrvica - Bake me by Nina

Linker
24. studeni 2024 13:30