Ne mogu sakriti zadovoljstvo što je Zdrava kuhaona ugostila prvog pravog chefa. Moj prijatelj Zoran Gajić radio je u najboljim hrvatskim restoranima: od nekad nezaobilaznog Kluba književnika, Cateringa Majetić, Dobrih vina, Rouzmarina, a trenutno je chef kuhinje karlovačkog restorana Kastel u sklopu starog grada Dubovca. Volim njegovu jednostavnost i skromnost.
Ne nameće se pričom, već odličnim tanjurom koji će staviti ispred vas, a najvećim uspjehom smatra od osrednjih namirnica napraviti vrhunsko jelo.
Uvijek će prije istaknuti druge nego sebe, pa tako ima samo riječi hvale za kuhinju žene Jasice i punice Libuše koja kuha najbolje. Njegovo omiljeno jelo je češko blagdansko jelo svičkova - marinirana junetina s korjenastim povrćem, nešto slično našoj pašticadi, samo u svijetlom umaku.
Teen party
Ali ono najvažnije zašto smo ugostili Zorana jest to što je on i prije posla i prije svega ostaloga - tata. Njegova je Lucija već srednjoškolka, a u kuhinji je s njim od malih nogu. Vole zajedno kuhati i često sudjeluju na kulinarskim radionicama, a osmislili su i pilot-projekt “Kad tata kuha” i prije nekoliko godina zajedno pripremali omiljena dječja jela: pizzu, njoke, torteline i tortilje.
Lijepo je vidjeti tu povezanost i koliko se ponose jedno drugim. Nisu samo imena kćeri ono što nas povezuje. Baš kao moju Luciju, i Zoranovu muče alergije: na jaja, na orašasto i soju, razlika je u tome što se mi borimo od rođenja, a oni unatrag godinu dana.
I njegova se Lucija morala odreći nekih namirnica, poput omiljenih palačinki te zajedno s mamom Jasicom otkrivaju nove namirnice.
I tako smo odlučili skuhati nešto zajedno. Obje Lucije, već iskusne kuharice, uz Zoranovu pomoć osmislile su meni za teen party. I opet se pokazalo kako je kuhinja divno mjesto za druženje.
- bijeli tost kruh
- pileća prsa
- maslac
- azijski miks salata
- krem sir
- mrkva
- umak po želji
- rajčice
Priprema:
- Namažite maslac na kruh.
- Stavite azijski miks salata.
- Dodajte pečenu piletinu.
- Na drugu šnitu kruha namažite sir.
- Dodajte rajčice.
- Nova šnita kruha, namažite maslac.
- Dodajte naribanu mrkvu.
- Stavite novi komad piletine.
- Slijedi salata.
- Dodajte umak.
- Završite šnitom kruha.
- Dobro pritisnite i prerežite na pola.
Za 30 kuglica:
- 50 dag čokolade za kuhanje s najmanje 70% kakaa
- 5 dl slatkog vrhnja
Za preljev:
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 5 dag maslaca
- kakao prah i/ili šarene mrvice
Priprema:
- Za klasični ganache potrebna vam je jednaka količina čokolade i slatkog vrhnja.
- Zagrijte slatko vrhnje i u njega umiješajte otopljenu čokoladu.
- Ohladite smjesu, ostavite je jedan dan pa oblikujte kuglice i nakratko ih stavite u zamrzivač.
- Kako biste dobili hrskavi omotač, otopite dodatnu čokoladu i dodajte joj maslaca.
- Hladne kuglice sad umačite u toplu čokoladu.
- Pospite ih kakaom ili šarenim mrvicama da postanu lolipops (čokoladne lizalice na štapiću).
- pileća prsa
- sol
- čili
- tortilje bez jaja
- 5 dl ulja
Za zdravi umak:
- ½ šalice jogurta
- ½ šalice vrhnja
- 1 žličica kurkume
Priprema:
- Pileća prsa narežite na trakice, marinirajte u soli i čiliju.
- Tortilje narežite na trokute, umotajte u njih piletinu i ispecite u manjoj posudi u dubokom ulju.
- Tople probodite i servirajte uz ohlađeni umak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....