SHUTTERSTOCK
hit namirnica

Namaz koji obožavamo! Svega dvije žlice dnevno u stanju je napraviti preokret u našem tijelu

Pravi eliksir koji može dovesti do cijelog niza pozitivnih promjena u tijelu

Osim što ga volimo grickati u sirovom obliku, mnogi od nas ga vole i u kremastoj verziji, odnosno kao namaz. Njegov slatkasto slani okus odličan je dodatak raznim jelima. Kikiriki je prepun je proteina i drugih hranjivih tvari. Zbog svog bogatstva pitanje je, možemo li pretjerati s njegovim unosom?

Lako je reći (i napisati) maslac od kikirikija i tvrditi da je on zdrav, no istina je zapravo da količina dobrobiti za zdravlje koje donosi ovisi o kvaliteti samog maslaca. Kikiriki maslac se dobiva od prženih sjemenki kikirikija koji se poslije sitno melju kako bi se dobila kremasta i uljna struktura. Uljni dio se obično odvaja od dijela koji se uglavnom sastoji od vlakana i to je jamstvo da je riječ o prirodnom maslacu od kikirikija. Ako se to ne događa, to znači da su mu dodani emulgatori, poput drugih biljnih ulja, koja često nisu kvalitetna, a ponekad su čak korištene i trans masti. Nije rijetkost da se u maslac od kikirikija dodaju šećer i sol. No, da biste maksimalno iskoristili sve dobrobiti ove namirnice, dajte prednost maslacu koji se sastoji od 100 posto kikirikija.

Glavne dobrobiti

  • daje energiju i jača imunitet
  • izvor je vitamina i aminokiselina
  • bogat je biljnim proteinima
  • doprinosi ravnoteži razine kolesterola
  • štiti srce od srčanih i krvožilnih bolesti
  • sprečava stanično starenje zahvaljujući obilju antioksidansa
image

Napravite ga sami

SHUTTERSTOCK

Hranjivi sadržaj maslaca od kikirikija može varirati ovisno marki, vrsti i sastavu proizvoda. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), jedna porcija što je približno dvije žlice standardnog glatkog maslaca od kikirikija osigurava sljedeće:

  • 191 kalorija
  • 7g proteina
  • 16 g masti
  • 7g ugljikohidrata
  • 1,6 g vlakana
  • 3 g šećera
  • 16 mg kalcija,
  • 54 mg magnezija,
  • 28 μg folata i
  • 136 mg natrija

Dvije žlice ovog maslaca je dovoljno da se namaže na sendvič ili pojede s jabukom ili bananom


Napravite ga sami

Da biste napravili maslac od kikirikija potrebne su vam samo dvije stvari: oljušteni i preprženi kikiriki (10 do 15 minuta na 170 stupnjeva u pećnici) i snažan blender. Stavite kikiriki u blender i uključite na najveću jačinu te miješajte dok se ne pretvori u sitan prah. Zatim smanjite jačinu i miješajte dok kikiriki ne otpusti sve svoje ulje, a tada će se smjesa pretvoriti u glatku i sjajnu kremu.

26. veljača 2025 10:03