
Osim što ga volimo grickati u sirovom obliku, mnogi od nas ga vole i u kremastoj verziji, odnosno kao namaz. Njegov slatkasto slani okus odličan je dodatak raznim jelima. Kikiriki je prepun je proteina i drugih hranjivih tvari. Zbog svog bogatstva pitanje je, možemo li pretjerati s njegovim unosom?
Lako je reći (i napisati) maslac od kikirikija i tvrditi da je on zdrav, no istina je zapravo da količina dobrobiti za zdravlje koje donosi ovisi o kvaliteti samog maslaca. Kikiriki maslac se dobiva od prženih sjemenki kikirikija koji se poslije sitno melju kako bi se dobila kremasta i uljna struktura. Uljni dio se obično odvaja od dijela koji se uglavnom sastoji od vlakana i to je jamstvo da je riječ o prirodnom maslacu od kikirikija. Ako se to ne događa, to znači da su mu dodani emulgatori, poput drugih biljnih ulja, koja često nisu kvalitetna, a ponekad su čak korištene i trans masti. Nije rijetkost da se u maslac od kikirikija dodaju šećer i sol. No, da biste maksimalno iskoristili sve dobrobiti ove namirnice, dajte prednost maslacu koji se sastoji od 100 posto kikirikija.
Glavne dobrobiti
- daje energiju i jača imunitet
- izvor je vitamina i aminokiselina
- bogat je biljnim proteinima
- doprinosi ravnoteži razine kolesterola
- štiti srce od srčanih i krvožilnih bolesti
- sprečava stanično starenje zahvaljujući obilju antioksidansa
Hranjivi sadržaj maslaca od kikirikija može varirati ovisno marki, vrsti i sastavu proizvoda. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), jedna porcija što je približno dvije žlice standardnog glatkog maslaca od kikirikija osigurava sljedeće:
- 191 kalorija
- 7g proteina
- 16 g masti
- 7g ugljikohidrata
- 1,6 g vlakana
- 3 g šećera
- 16 mg kalcija,
- 54 mg magnezija,
- 28 μg folata i
- 136 mg natrija
Dvije žlice ovog maslaca je dovoljno da se namaže na sendvič ili pojede s jabukom ili bananom
Napravite ga sami
Da biste napravili maslac od kikirikija potrebne su vam samo dvije stvari: oljušteni i preprženi kikiriki (10 do 15 minuta na 170 stupnjeva u pećnici) i snažan blender. Stavite kikiriki u blender i uključite na najveću jačinu te miješajte dok se ne pretvori u sitan prah. Zatim smanjite jačinu i miješajte dok kikiriki ne otpusti sve svoje ulje, a tada će se smjesa pretvoriti u glatku i sjajnu kremu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....