
Je li i vama pao šećer od silnih uskrsnih priprema? Ne brinite, imamo prave slastice koje će ga podići na idealnu razinu. Ove godine ne morate birati između zdravlja i užitka, između rafiniranog šećera koji izaziva energetski val pa nagli pad i letargiju. Baš suprotno!
Zahvaljujući kreativnosti slastičarke Lucije Prpić, poznate i pod imenom Pao mi je šećer s istoimenog Instagram profila, možete uživati u bogatim, kremastim i slatkim desertima - bez imalo grižnje savjesti.
Slastice idealne za sve
Lucijine slastice kreirane su za sve koji paze na unos šećera. Idealne su za osobe s dijabetesom i inzulinskom rezistencijom. Njezina rolada s jagodama oduševit će i najzahtjevnije sladokusce, a ako ste ljubitelj čokolade i naranče, jaffa kolač bit će pun pogodak. Uz to, oba su kolača prikladna i za one s celijakijom.
Stoga, ako ste još uvijek među onima koji tragaju za jednostavnim, ukusnim i pritom nutritivno prihvatljivim desertom - ne tražite dalje. Lucija je već sve osmislila za vas!
ROLADA S JAGODAMA
Sastojci za tijesto:
- 100 g bademovog brašna
- 20 g gustina
- 1 žličica praška za pecivo
- 70 g ksilitola u prahu
- naribana korica jednog limuna
- 5 jaja
- 1 žličica arome vanilije
- 30 ml mlijeka
Sastojci za sloj s jagodama:
- 150 g jagoda (ako koristite smrznute preskočite vodu, ako svježe obavezno dodajte vodu)
- 1 žličica gustina
- 1 žličica arome vanilije
- 2 žlice ksilitola
- naribana korica limuna
- sok polovice limuna
- 1 dl vode
Sastojci za kremu:
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag (m.m)
- 100 g bijele čokolade bez dodanog šećera (zaslađena zaslađivačem)
- 60 g ksilitola u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- naribana korica limuna
Priprema:
1. Za početak odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke sa ksilitolom umutite mikserom dok smjesa ne postane pjenasta i svjetlija. Dodajte mlijeko, aromu vanilije i koricu limuna. Nakon što ste umiješali dodajte i suhe sastojke te sve skupa povežite. U međuvremenu istucite snijeg od bjelanjaka. Čvrsti snijeg polagano i ručno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Smjesu za tijesto izlijte u lim za pečenje u koji ste prethodno dodali papir za pečenje. Peći 8 minuta na 170 ̊ C.
Još toplu roladu sa papirom za pečenje zamotajte u mokru krpu (krpa treba biti vlažna, ali ne mokra da iz nje sve kapa). Kad se rolada u potpunosti ohladila spremno je za rolanje i punjenje.
2. Dok se rolada hladi pripremite jagode. Jagode s preostalim sastojcima stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Smjesa je gotova kad se sve zgusnulo i voće postalo skroz mekano. Sve skupa usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi.
3. Za kremu od bijele čokolade prvo otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. U međuvremenu mikserom umutite mascarpone i ksilitol te dodajte otopljenu i ohlađenu bijelu čokoladu. Nakon što se sve dobro povezalo dodajte preostale sastojke. Nakon što se sve povezalo krema je spremna za korištenje.
4. Roladu odmotajte iz krpe i lagano odvojite od papira za pečenje. Ako se odlučite prvo mazati jagode, a onda kremu najlakše vam je kremu nanijeti uz pomoć slastičarske vrećice i onda lagano razmazati. Jednostavnije je mazati kremu i onda jagode. Namažite kremu do rubova i čvrsto zarolajte. Ostatkom kreme premažite roladu izvana i ukrasite po želji.
Kod mene je ispalo 16 komada, a po komadu je 4.7 g ugljikohidrata.
SOČNI KRUH OD NARANČE – JAFFA KOLAČ
Sastojci:
- 4 naranče srednje veličine (500 ml tekućine)
- 2 jaja
- 110 g bademovog brašna
- 70 g kokosovo brašna (ne kokos mrvica)
- 1 prašak za pecivo
- zaslađivač po želji (110 g eritrita u prahu ili 100 g ksilitola u prahu)
- 1 dcl maslinovog ulja
- 1 žličica arome vanilije
- naribana korica naranče
- 100 g tamne čokolade (zaslađena zaslađivačem ili što veći udio kakaa)
Priprema:
1. Naranče ogulite i uz pomoć sjeckalice ili štapnog miksera ih usitnite.
2. U međuvremenu jaja sa zaslađivačem umutite mikserom. Dodajte ulje, aromu vanilije, naribanu koricu naranče i usitnjene naranče. Sve skupa umiješajte mikserom ili rukom te dodajte suhe sastojke (brašno i prašak za pecivo).
3. Sve prebacite u kalup za kruh. Pecite 40 minuta na 180 ̊ C.
4. Nakon što se kruh ohladio, prelijte ga otopljenom čokoladom i dekorirajte po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....