SHUTTERSTOCK
Ima nade

Neugodne simptome dispepsije riješit će ljekovito bilje, ali važno je pridržavati se jednog pravila

Osjećaj punoće nakon jela, prebrz osjećaj sitosti, bol i epigastrično žarenje četiri su tipčne su boljke ovog stanja

Sitost nakon jednog zalogaja i bol nakon obroka - to su samo neki od najčešćih simptoma dispepsije i koliko god bili neugodni, moguće ih je ublažiti na posve prirodan način. Globalno se s dispepsijom suočava 7,5 posto populacije, a slično je i u našoj zemlji. Pogađa najviše žene jer imaju sporiji prolaz hrane kroz želudac i crijeva te u većoj mjeri pate od zatvora nego muškarci. Možda već i imate neke simptome, ali niste znali o čemu se radi pa je korisno naučiti prepoznati signale ovog stanja, kao i kako se s tim problemom nositi na blag i prirodan način.

Sindrom, a ne bolest

- Pod terminom dispepsija podrazumijevaju se četiri simptoma koja se odnose na gornji dio crijeva. Osjećaj punoće nakon jela, prebrz osjećaj sitosti, bol i epigastrično žarenje. Svaki od tih simptoma mora biti dovoljno ozbiljan da mijenja normalne navike i mora trajati najmanje tri mjeseca, učestalo se javljajući - pojašnjava Vincenzo Stanghellini, profesor interne medicine na Sveučilištu u Bologni.

- Osim toga, problem se dijeli u dvije podskupine koje se nazivaju dispepsija nalik na poremećaje motiliteta i dispepsija nalik na čir. Prva čini najveći dio slučajeva dispepsije i povezana je s probavom. Karakterizira je osjećaj punoće nakon obroka i prerani osjećaj sitosti. Bol i osjećaj žarenja i pečenja u epigastričnom području pripada drugoj i rjeđoj skupini dispepsija – pojašnjava prof. Stanghellini.

Prije ili nakon jela?

- Dispepsija može ovisiti o mnogo faktora, poput slabe pokretljivosti želuca ili "lijenosti" jetre i gušterače, ali i o učincima anksioznosti i stresa na cijeli probavni sustav – tvrdi dr. Luigi Torchio, liječnik specijaliziran za prirodnu medicinu koji tvrdi da biljke mogu pružiti veliku pomoć bilo da ih se uzima u obliku suplemenata ili u obliku čajeva, u dozama navedenim na ambalaži proizvoda ili prema uputama travara koji je je pripremao.

- Biljke korisne protiv dispepsije mogu se podijeliti u tri kategorije. Prva obuhvaća pripravke koji pripremaju probavu stimulirajući jetru na lučenje žuči i pomažući u boljem metaboliziranju toksina. Biljke koje treba uzimati prije obroka su sikavica, artičoka i maslačak. Te biljke mogu poboljšati funkcionalnost jetre, a imaju i pročišćavajuće djelovanje. Druga kategorija biljaka ima umirujuće djelovanje i može doprinijeti smanjenju i prevenciji nadutosti u području trbuha, a tu spadaju kamilica, matičnjak i komorač. Korisni su i zbog svog antispazmičkog učinka i mogu se uzimati bilo nakon obroka ili na kraju probavnog procesa kako bi se spriječila pojava spazama do kojih dolazi zato što je dio probavnih poremećaja povezan sa psihološkom napetošću. Na kraju, biljke koje se mogu uzimati tijekom obroka su papaja, ananas i đumbir koji sadrže enzime koji pomažu u probavi usitnjavajući makromolekule namirnica. Što se tiče ovih posljednjih biljaka, ako ste tijekom obroka malo pretjerali s hranom, možete povećati dozu, naravno uz savjetovanje s ljekarnikom, travarom ili liječnikom – pojašnjava dr. Torchio.

Čaj koji možete pripremiti sami

Fitoterapiju za ublažavanje simptoma dispepsije možete napraviti i sami u vlastitoj kuhinji. U lončiću 5 do 10 minuta kuhajte 2-3 ploške limuna s korom iz organskog uzgoja, 1 vršak grančice ružmarina i 2-3 lista salvije koja ima adstringentno djelovanje i pogodna je i za osobe koje imaju izraženu kiselost želuca. Procijedite čaj i pijte ga mlakog tijekom ili odmah nakon obroka: pomoći će vam da poboljšate probavu – zaključuje dr. Torchio.

27. ožujak 2025 18:04