O dijabetesu, prehrani osoba s dijabetesom i upravljanju tom bolešću moramo još puno toga otkriti i naučiti. Jedna od onih koji svakodnevno uče i kroz struku i metodom vlastite kože je Mia Duvnjak, mag. nutricionizma i osoba s dijabetesom tipa 1 koju činjenica da ovu bolest ima već osamnaest godina ne koči, nego potiče na nove aktivnosti. Dijagnozu je dobila s 15 godina te je vrlo brzo shvatila da želi znati što je više moguće o prehrani kod dijabetesa i razumjeti na koji si način može pomoći.
- Tako je pala odluka za studij nutricionizma i to je bio pun pogodak. Danas sam itekako angažirana oko dijabetesa, kao nutricionistica održavam konzultacije i edukacije o prehrani, radim planove prehrane i suplementacije. Uz to sam članica predsjedništva najveće i najbrojnije udruge za osobe s dijabetesom u našoj zemlji, to je Zagrebačko dijabetičko društvo, predstavnica sam Kluba mladih osoba s dijabetesom, organiziram druženja, predavanja, radionice, pomažem u izradi sadržaja za društvene mreže, prema potrebi savjetujem - kaže Mia.
DIJABETES NIJE JEDINI
Kao da dijabetes nije dovoljan, s vremenom su se kod Mije razvile i neke druge autoimune bolesti. Već godinu dana nakon suočavanja s dijagnozom šećerne bolesti tipa 1 otkrivena joj je Hashimotova bolest, kod koje vlastiti imunosni sustav napada štitnu žlijezdu i s vremenom dovodi do hipotireoze, odnosno sniženih razina hormona štitnjače. Prije pet godina dijagnosticiran joj je reumatoidni artritis, a potom i celijakija, nepodnošenje glutena. Mnogi bi se u takvoj situaciji obeshrabrili, jer teško je i zamisliti svakodnevicu u kojoj se moramo nositi s toliko bolesti za koje zapravo nema lijeka, ali ne i Mia.
- Celijakija mi je dijagnosticirana tek prije dvije godine, no nekako sam upravo zbog studija nutricionizma i svega što sam naučila sumnjala da bih mogla imati celijakiju i ustrajala sam na pretragama. Sve su to stanja i bolesti koji se često javljaju uz dijabetes tipa 1, iscrpljuju i treba naći pravi životni ritam i znati kada treba stati. Sigurno da bi bilo jednostavnije živjeti bez njih, no jednom kad znam gdje je problem, lakše mi je svime time upravljati. Primjerice, celijakija mi je radila jaku upalu, a od nje su mi razine šećera bile više. Sada kad više ne jedem gluten, što je jedini način držanja celijakije pod kontrolom, upale koju bi on izazivao više nema i šećeri su sada stabilni - objašnjava nutricionistica. Dodaje da prehrana zna biti izazovna, no tu joj uvelike pomaže njezina struka te joj biranje namirnica i osmišljavanje obroka ide s lakoćom.
EDUKACIJA I JOŠ EDUKACIJE
Ističe znanje i informiranost kao temelje za nošenje s bolestima na koje hrana ima velik, pa i presudan učinak. I osobe koje ne moraju žonglirati s prehranom u tolikoj mjeri kao ona za svoje bi dobro trebale naučiti sastav namirnica, kako pojedine namirnice utječu na glikemiju itd. Jedinstvenog rješenja nema, jer dijabetes tipa 1 i tipa 2 potpuno su različite bolesti, a tu su, naravno, i individualne razlike.
- Dijabetes tipa 2 uvelike se može kontrolirati prehranom i fizičkom aktivnošću, te osobe proizvode inzulin, no nemaju dobru osjetljivost na njega. Kod tipa 1 pak dio gušterače prestane raditi i prestane sintetizirati inzulin, pa je za daljnje preživljavanje potrebno unositi inzulin, bazni i prilikom svakog obroka. I tu su, naravno, važni kretanje i prehrana. Osnova bi bila mediteranska prehrana, dakle prehrana s nešto manje ugljikohidrata, s puno povrća i ribe i zdravih izvora masnoće kao što je maslinovo ulje. Kod tipa 1 važno je razumjeti koliki je udio ugljikohidrata, proteina i masti u pojedinim namirnicama, odnosno znati koliko grama tih nutrijenata sadrži porcija te je prema tome prilagođavati. Ima još toga na što treba misliti, primjerice masti će tek tri sata nakon što smo ih pojeli početi podizati šećer u krvi. Potrebno je puno znanja i edukacije da bi se provela pravilna regulacija i upravo zbog toga nastojim što više raditi na edukaciji, pogotovo mladih, djece i roditelja - kaže naša sugovornica.
MOĆNE NAMIRNICE A
Ako nema ostalih ograničenja, nastavlja, osoba s dijabetesom tipa 1 mogla bi jesti sve, dok god to zna pokriti inzulinom i dok god ima dobru tjelesnu kompoziciju. No, Mia svima savjetuje da im baza bude protuupalna prehrana, a da se ponekad malo prigodno počaste. Kao najpoželjnije namirnice u prehrani osoba s dijabetesom navodi da su to namirnice nižeg glikemijskog indeksa, ponajprije one koje su dobri izvori proteina, cinka, vitamina C, D, E i onih B-skupine, antioksidansa... Ističe borovnice koje su bogate antioksidansima i vitaminom C te djeluju protuupalno; kiseli kupus koji je bogat vitaminom C, vlaknima i dobrim bakterijama te snižava glikemijski odgovor ukupnog obroka; jaja kao izvor proteina i luteina koji je odličan za zdravlje očiju; sve šareno i zeleno voće i povrće, jer svaka je ta boja zapravo određeni antioksidans koji djeluje protuupalno. Naravno, te namirnice valja kombinirati s ostalima za uravnoteženu prehranu, a Mia prehranu kombinira i sa suplementima, što ne treba činiti bez konzultacija s liječnikom ili nutricionistom.
- Kad spominjem kiseli kupus i borovnice, moram reći i da obje namirnice imaju "moć", u kombinaciji s obrokom bogatim ugljikohidratima, smanjiti skok glukoze u krvi i još ga usporiti. Skok će, dakle, biti niži i neće biti nagao. I neke kombinacije izvora proteina s ugljikohidratima i izvora masnoća s proteinima mogu pomoći u reguliranju šećera u krvi - objašnjava.
ZA IZBJEGAVANJE
Na pitanje postoji li (grupa) namirnica ili više njih koje osoba s dijabetesom nikako ne bi smjela jesti, nutricionistica Duvnjak odgovara da u principu doza čini otrov, pa pretjerivati s bilo čime nije dobro. Uz to, preporučuje izbjegavati visokoprocesirane proizvode kao što su fast food i gazirana zaslađena pića, kao i prevelik unos ugljikohidrata, bijelu tjesteninu i rižu, slatkiše, zasićene masnoće poput slatkog vrhnja i sl. Kao najbolje načine pripreme namirnica za osobe s dijabetesom ističe kuhanje i pirjanje. Kod pržene i pečene hrane, osim što je bogata zasićenim masnoćama koje rade upalu u tijelu, može doći do stvaranja brojnih spojeva koji su dokazano kancerogeni, kao što je, primjerice, akrilamid. Taj spoj nastaje kada se namirnice bogate škrobom (među njima i krumpir) obrađuju na temperaturi višoj od 120°C.
VIROZE SU POSEBAN IZAZOV
U sezoni smo virusnih infekcija. One stvaraju velik stres za organizam i utječu na razine šećera u krvi. Koji su glavni savjeti za prehranu osobe s dijabetesom u prvim danima akutne bolesti, primjerice ako povraća ili ima gripu?
- To su izazovna stanja, jer glukoza u krvi varira od niske do visoke. Važno je dobro se hidrirati, a iako nam u takvom stanju baš i nije do jela, treba paziti da šećer ne poraste previše, ali i da se ne dogodi hipoglikemija, stanje niske glukoze u krvi i tome treba prilagoditi prehranu. Svakako preporučujem piti puno protuupalnih čajeva kao što su majčina dušica i ehinaceja, povećati unos vitamina C i jesti domaće juhice - savjetuje nutricionistica Mia Duvnjak.
Tri praktična jela u svakodnevnoj prehrani
Juha od buče
Sastojci:
- luk
- butternut (muškatna) i hokaido buča
- mrkva, celer, peršin
- maslinovo ulje
- začini
Priprema:
- Narežem luk i zapržim ga na maslinovom ulju.
- Sve povrće očistim i narežem na kockice, malo zapržim na luku dok ne pusti sokove, oko dvije minute.
- Dodam začine (sol, papar, dalmatinski začin), ulijem vode toliko da prekrije namirnice i kuham 1 sat (u ekspres-loncu 25 minuta).
• Mia kaže: Nekad ju jedem samu, a nekad uz komad mesa sa strane, što ovisi o dobu dana i potrebama za taj dan.
Protuupalno varivo od leće
Sastojci:
- 500 g crvene leće, namočene
- 1 ljubičasti luk
- češnjak
- 2 zelene tikvice
- peršin po volji,
- maslinovo ulje po volji
- začini (sol, papar, kurkuma, curry)
- kokosovo mlijeko
- vode po želji
Priprema:
- Zapržim luk i češnjak, dodam tikvice, peršin, crvenu leću.
- Nakon pet minuta dodam kokosovo mlijeko, začine i vodu.
- Kuham desetak minuta.
• Mia kaže: Prema ukusu i volji, može se pri kraju dodati zaleđeni špinat, što ja radim. Varivo je preukusno, a potrebno je samo 15-ak minuta za kuhanje.
Sarma kao složenac
Sastojci:
- mljeveno meso
- luk i češnjak
- začini (sol, papar, paprika)
- kiseli kupus
- kobasica po izboru
Priprema:
- Na tavi kratko pripremim mljeveno meso, koje pržim na luku i sa začinima.
- U vatrostalnu posudu stavim sloj kiselog kupusa, na njega pripremljeno mljeveno meso, pa opet sloj kiselog kupusa.
- Pečem u pećnici na 180°C oko 60 minuta.
• Mia kaže: Nekada ovom složencu dodam kobasice narezane na kockice, moj izbor su debrecinke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....