SHUTTERSTOCK
Čitajte deklaracije

Ovu kombinaciju aditiva obavezno izbjegavajte jesti u istom danu: može povećati rizik za dijabetes

Pri reguliranju dopuštenih aditiva najčešće se uzima u obzir samo njihov individualan učinak na zdravlje

Konzumacija nekih uobičajenih aditiva u hrani, ako su u određenoj kombinaciji, može povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, pokazala je studija objavljena u časopisu PLOS Medicine. Dosad su brojne studije povezale određene prehrambene aditive s rakom, dijabetesom, srčanim bolestima i promjenama u mikrobiomu crijeva, ali većina ih se fokusirala na samo jedan sastojak.

- No, u stvarnom životu mi gutamo mješavinu aditiva - ističe koautorica studije Mathilde Touvier sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu, koja je sa svojim timom analizirala osam godina prikupljane podatke više od 108.000 odraslih osoba iz dugoročne studije French NutriNet-Santé cohort koja se bavi povezanošću između hrane i zdravlja. Proučavajući prehranu ispitanika znanstvenici su identificirali pet mješavina aditiva koje ljudi uobičajeno konzumiraju zajedno. Te kombinacije su nalik popisu sastojaka koje možete pronaći na deklaracijama bilo koje ultra prerađene hrane.

Ispitivane mješavine

* Mješavina 1: natrijev karbonat, difosfati, glicerol, amonijevi karbonati, kalijevi karbonati, sorbitol

* Mješavina 2: modificirani škrob, pektini, guar guma, karagenan, polifosfati, kalijev sorbat, kurkumin, xantan guma

* Mješavina 3: magnezijevi karbonati, riboflavin, alfa tokoferol, amonijevi karbonati

* Mješavina 4: amonijevi karbonati, natrijevi karbonati, difosfati, alfa tokoferol, DATEM (emulgator), magnezijevi karbonati, lecitini

* Mješavina 5: limunska kiselina, natrijevi citrati, fosforna kiselina, sulfitni amonijev karamel, acesulfam K, aspartam, sukraloza, arapska guma, jabučna kiselina, carnauba vosak, ekstrakt paprike, kapsantin i kapsorubin, antocijanini, guar guma, pektini

Tijekom dana unosimo razne kombinacije

- Nije baš uobičajeno da se sve ti aditivi iz jedne od mješavina pojave u jednom proizvodu, no vrlo je moguće da ih ipak sve zajedno unesete u organizam putem različite hrane tijekom dana, naročito ako jedete razne vrste prerađene ili ultra prerađene hrane - komentirala je za NBC rezultate studije Mengxi Du, nutricionistica s Odjela za epidemiologiju Harvardske škole javnog zdravlja T.H. Chan.

Karagenan i kalijev sorbat, dva aditiva iz mješavine 2 pronađena su zajedno u kondenziranom zaslađenom mlijeku. Ksantan guma je uobičajeno prisutna u majonezi i bezglutenskim namirnicama, a pektin u sirnim namazima.

- Sve nabrojeno su prilično uobičajeni proizvodi u svačijem hladnjaku, a vrlo često te proizvode i kombiniramo te jedemo zajedno - istaknula je Du.

Obratite pažnju na ove aditive

Znanstvenici su otkrili da su mješavine 2 i 5, odnosno aditivi koji su u njima, bile povezane s povećanim rizikom za dijabetes tipa 2. Osobe koje su češće u prehrani konzumirale te mješavine aditiva, imale su veće šanse za razvoj bolesti, neovisno o tome koliko je njihova prehrana općenito bila zdrava. Mješavina 2 obilovala je emulgatorima i sredstvima za zgušnjavanje, uključujući karagenane, koji su pronađeni u raznim vrstama mlijeka na biljnoj bazi i mesnim prerađevinama, te modificirani škrob, koji zgušnjava i stabilizira gotove umake, juhe i pekarske te konditorske proizvode. Mješavina 5 je sadržavala sastojke koji se uobičajeno nalaze u pićima zaslađenim šećerom ili umjetnim sladilima, kao i umjetna sladila, prirodna bojila i sredstva za zakiseljavanje. U svakom slučaju, nije nimalo neuobičajeno da tijekom jednog dana popijemo neko zaslađeno piće, pojedemo neku mesnu prerađevinu s malo majoneze ili pak kakav sirni namaz i mlijeko na biljnoj bazi. Ukratko, vrlo je vjerojatno da čak i prilično često unosimo u organizam upravo te kombinacije aditiva.

Korisno upozorenje

S obzirom na to da je ova studija bila opservacijska, ona ne otkriva uzročno posljedičnu vezu. Osim toga, studije poput ove u kojima se sudionici trebaju prisjetiti svoje prehrane i onoga što su jeli i pili poznate su kao ne previše pouzdane. Zbog tih je ograničenja teško izvući čvrste zaključke, no Touvier i njezin tim planiraju provesti dodatna istraživanja, a mnogi stručnjaci smatraju njihovu studiju dobrim smjerom kojim bi trebalo krenuti u budućnosti.

- Ova studija je odličan prvi korak koji će skrenuti pažnju na potencijalne štetne posljedice određenih kombinacija aditiva na zdravlje. Činjenica je da se pri reguliranju dopuštenih i sigurnih aditiva uzima u obzir samo njihov individualan učinak na zdravlje umjesto da se analiziraju kao dio neke kombinacije. Svi znamo da aditive konzumiramo u raznim kombinacijama ovisno o tome koju hranu jedemo tijekom dana pa su potrebne upravo ovakve studije koje bi ukazale na moguć štetan utjecaj raznih kombinacija aditiva na zdravlje - smatra Elizabeth Dunford, profesorica s Odjela za nutricionizam Sveučilišta Sjeverne Karoline, koja nije bila uključena u studiju.

12. travanj 2025 10:57