SHUTTERSTOCK
Zdravi dodatak jelu

Pesto od peršina smanjuje upale, poboljšava probavu i zdravlje srca. Napravite domaću verziju umaka

Glavni sastojci obiluju folnom kiselinom, zdravim mastima, vitaminom E i magnezijem

Osim što daje poseban okus jelima, pesto je i prava nutritivna riznica. Njegov glavni sastojak je bosiljak, međutim, u našoj verziji ćemo koristiti peršin, koji je bogat folnom kiselinom, podržava zdravlje srca i imunosnog sustava. Češnjak djeluje protuupalno i jača otpornost organizma, dok bademi tijelu pružaju zdrave masti, vitamin E i magnezij, koji pomažu u regulaciji šećera u krvi. Uz njih maslinovo ulje osigurava antioksidanse koji štite stanice od oštećenja.

Poboljšava probavu i zdravlje srca

Osim bogatstva okusa, pesto može pomoći u smanjenju upalnih procesa, poboljšati probavu i podržati zdravlje srca. I dok često za njim znamo posegnuti na policama dućana, uz minimalno truda pesto možete napraviti i sami te u njemu uživati u jelima od tjestenine ili pak u raznim salatama.

image

Napravite svoj pesto

SHUTTERSTOCK

Pesto od peršina i badema

Sastojci:

  • 40 g svježeg peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica timijana
  • 1 žličica origana
  • 70 g badema (lagano tostiranih)
  • 20 g ribanog tvrdog sira
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 30 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

Priprema:

1. U sjeckalici sitno nasjeckajte bademe, peršin, timijan, origano i češnjak.

2. Postupno dodajte maslinovo ulje uz miješanje.

3. Umiješajte ribani sir i temeljac.

4. Začinite solju i paprom po ukusu.

Napravljena količina može se čuvati u hladnjaku do tri dana.

Alternativa bademima

Ako su vam bademi već pomalo dosadili u svoj pesto stavite jednako dobru alternativu poput oraha, brazilskih oraščića ili pinjola.

28. ožujak 2025 10:39