za jesenske dane

Recept kojem ćete se sigurno vraćati - isprobajte kremastu juhu od bundeve i leće

Bundeve su bogate cinkom, fosforom, manganom, magnezijem, bakrom i željezom

Bundeva ima niz blagodati, uključujući jedan od najpoznatijih izvora beta karotena. Beta karoten snažan je antioksidans koji povrću i voću daje živopisnu narančasti boju. Tijelo pak pretvara sav uneseni beta karoten u vitamin A. Konzumacija hrane s velikom količinom beta karotena znači smanjenje rizika od razvoja određenih vrsta karcinoma, zaštitu zaštitu od astme i bolesti srca te smanjenje rizika starosne degeneracije makule (žute pjege) oka.

Mnoga istraživanja sugeriraju biljna hrana, poput bundeve, smanjuje rizik od pretilosti i ukupne smrtnosti. Također može pomoći u izbjegavanju dijabetesa i bolesti srca, a povećava i energiju i zdrav indeks tjelesne mase.


Kremasta juha od bundeve i leće

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • približno 800 g nasjeckanog mesa bundeve, plus sjemenke
  • 100 g crvene leće
  • malo timijana
  • 1 l vrućeg temeljca od povrća
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pržite luk dok ne omekša i počne zlatiti.
  2. Umiješajte češnjak, meso bundeve, leću i timijan, a zatim ulijte vrući temeljac.
  3. Začinite, poklopite i dinstajte 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju.
  4. U međuvremenu operite sjemenke bundeve.
  5. Uklonite meso koje se prilijepilo za njih, a zatim ih osušite kuhinjskim papirom.
  6. Zagrijte 1 žličicu ulja u neprianjajućoj tavi i pržite sjemenke dok ne počnu skakati i pucati. Često miješajte, ali pokrijte tavu. Kada sjeme izgleda orašasto i prženo, dodajte posip soli i prstohvat šećera i dobro promiješajte.
  7. Skuhanu smjesu od bundeve umutite štapnim mikserom ili kuhačom dok ne postane glatka, a zatim dodajte vrhnje za kuhanje i ponovno razmutite.
  8. Poslužite sa žlicom domaćeg vrhnja, nekoliko listova timijana i preprženim sjemenkama posutim na vrhu.
Linker
27. studeni 2024 18:30