Ima li netko tko ne voli, naročito za ovih hladnih zimskih dana, zagristi u tu toplu zlaćanu kuglicu, hrskavu izvana, a tako pahuljastu i sočnu iznutra? Iako je riječ o tradicionalno karnevalskoj poslastici, ona se u našim krajevima priprema i za druge posebne prilike, a naročito u ovo blagdansko, predbožićno doba. Postala je gotovo zaštitni znak svakog adventa, a fritule s ovog našeg zagrebačkog adventa glavna su tema već danima. I to ne zbog nekog čarobnog okusa već zbog cijena koje su sve samo ne primamljive za ovaj zapravo vrlo jednostavan i skroman slatkiš za koji vam ne treba mnogo više od malo brašna, šećera, nekoliko jaja i jogurta.
Pa, ako niste poput Petra Graše koji bi „sve dao za nju – jednu malu fritulu” i ne želite dati i do 13 eura za otprilike jednako toliko fritulica, napravite ih sami i to po najboljem receptu s kojim sigurno nećete pogriješiti. Osim toga, puna velika zdjela fritula neće vas stajati više od 3 eura u klasičnoj varijanti samo sa šećerom u prahu. A s raznim dodacima, poput naribane jabuke ili grožđica i modernim preljevima, poput onog čokoladnog, s okusom karamele ili šumskog voća, možda 1 eur više. Dakle, bacite se na posao i iskreno savjetujemo da odmah pripremite sastojke za duplu dozu jer su toliko dobre da ćete već sutra razmišljati o novoj turi.
Recept za najsočnije fritule
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 4 žlice šećera
- 2 jaja
- 2 jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 2 paketića vanili šećera
- prstohvat soli
- 2 žlice ruma ili rakije
- korica limuna
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U zdjelu za miješanje stavite sve sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu koja ne smije biti previše rijetka.
- Ostavite smjesu da odstoji 15 minuta, zatim zagrijte ulje u loncu.
- Ponovo promiješajte smjesu i zatim je grabite jušnom žlicom tako da bude napunjena samo dopola. Prstom odvojite smjesu sa žlice da sklizne u ulje. U lonac ne stavljajte previše fritula odjednom kako bi imale mjesta da se napuhnu i okrenu.
- Pržite fritule 3 do 4 minute, okrećući ih nekoliko puta. Kad porumene vadite ih van i stavljajte nove.
- Fritule vadite na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće.
- Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Na što paziti
- Nemojte zaboraviti u tijesto dodati rakiju ili rum jer je to korak koji jamči da će tijesto biti prozračno i meko. Ako vam ta aroma ne odgovara, možete probati i s maraskinom, a neke kuharice predlažu i sok od naranče kao alternativu.
- Dodajete li u tijesto grožđice, prvo ih kratko prokuhajte.
- Nemojte pržiti previše fritula odjednom jer neće ravnomjerno tamniti i neće se lijepo „napuhati”. Između fritula treba biti dovoljno mjesta da se one okreću lagano i bez gužvanja.
- Fritule ne smiju odmah jako posmeđiti jer bi u tom slučaju iznutra mogle ostati sirove. Moraju postupno doći do zlatne boje pa, ako vam se čini da prebrzo tamne, smanjite plamen.
- Kako biste znali je li temperatura ulja odgovarajuća ili previsoka, primijenite trik s kuhačom. Stavite kuhaču u vruće ulje: ako se oko nje stvaraju veliki mjehuri, znači da je ulje prevruće. U tom slučaju, smanjite plamen ili sklonite lonac s vatre dok se ulje malo ne ohladi. Ako se oko kuhače stvaraju mali mjehuri, temperatura ulja je odgovarajuća i možete početi pržiti fritule.
Da ne bude uvijek isto:
- U fritule možete umiješati naribanu jabuku čime tijesto postaje još sočnije.
- Želite li zasitnije fritule, u tijesto možete umiješati malo kremastog svježeg sira.
- Umjesto šećerom u prahu, fritule možete preliti rastopljenom čokoladom (samom ili pomiješanom s mljevenim orasima, bademima, pistacijama ili lješnjacima)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....