Kad ste posljednji put skuhali nešto barem malo drugačije?
 Snimila i pripremila: Olja Brkljač - Olja's Kitchen
RUČAK U TRI SLIJEDA

Skuhali smo pijani kotlet i desert koji nas je isti tren vratio u djetinjstvo

Kako vam ovi hladni i kratki dani ne bi bili monotoni, donosimo ručak u tri slijeda koji će vas podsjetiti kako je ponekad dovoljno samo malo da unese svježinu u dan.

Za vas pripremila: Olja Brkljač - Olja's Kitchen

Zimsko vrijeme obično je ono doba godne kad bismo se najradije zavalili na trosjed, pod dekicu, uz omiljeni film ili glazbu i lagano utonuli u zimski san. No, iako i to ima svojih čari i ponekad bi nam svima dobro došlo - osvijestite da u svakom godišnjem dobu ima nešto lijepo. Pogotovo kad govorimo o hrani!

Kako vam ovi hladni i kratki dani ne bi bili monotoni, donosimo ručak u tri slijeda koji će vas podsjetiti kako je ponekad dovoljno samo malo da unese svježinu u dan.

Ako je zima, nije lav!

Svi znamo stih iz pjesmice koje se (ne)rado sjetimo kada se temperature spuste imalo niže od poželjne sobne temperature. Ali ipak - ne boji se tko je zdrav!

Uz ovu juhu od bundeve nit' će vam biti zima, nit' ćete biti bolesni. :)

Život nije med i mlijeko? Nije problem.

Ne tražimo od života da bude med i mlijeko. Mi preferiramo med i vino. Ovi kotleti marinirani su u Letifico medenoj kremi s dodatkom aronije i preliveni umakom od crnog vina i brusnica. Naša majstorica Olja stvorila je recept koji danas zauzima svih pet mjesta naših top 5 izbora za ručak. U slast!

Miriše na bake - budi sjećanja

Za desert tu su pužići s makom i cimetom, baš onakvi kakve su pravile naše bake...

… ali ipak malo drugačiji - s medenom kremom od kakaa dobiju neku skroz posebnu notu. Mirisom nas podsjećaju na djetinjstvo.

Pa krenimo, neka vam je u slast!

Olju možete pratiti na njenom Instagram profilu oljas_kitchen.

  • 2 kg butternut bundeve
  • 2 crvena luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 svježeg chillija
  • 5 listića svježe kadulje
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 1 l pilećeg temeljca ili pileća kocka za juhu
  • po želji Letifico ulja uljane repice
  • po želji bučino ulje
  • po želji bučine sjemenke
  • po želji kruh
  • po želji parmezan
  • po želji sol i papar

Kad imate sve, onda:

  1. Na ulju uljane repice popržite listove kadulje na oko 30 sekundi ili dok ne potamne i postanu hrskavi. Zatim ih izvadite iz lonca.
  2. Dobili ste predivno aromatično ulje na kojemu ćete ispržiti povrće koje ste prethodno sitno nasjeckali. Luk, celer, mrkvu, češnjak, chilli i ružmarin začinite sa soli i paprom te pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta da povrće omekša.
  3. Dodajte narezanu bundevu i pileći temeljac, pustite da zavri, smanjite vatru i pustite da lagano kuha oko 30 minuta.
  4. Za to vrijeme kriške kruha pokapajte s malo bučinog ulja i na njega naribajte parmezan.
  5. Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 10-tak minuta dok se sir ne otopi i kruh postane hrskav. Pazite samo da vam ne izgori kao meni prvi put. :)
  6. Kada je povrće gotovo stavite ga u blender i izmiksajte. Začinite sa soli i paprom do savršenstva.
  7. Juhu poslužite s nekoliko kapi bučinog ulja, bundevinim sjemenkama i kruhom.

  • 6 kotleta
  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • aceto balsamico
  • 2 dl povrtnog temeljca
  • 1 dl vode

MARINADA:

UMAK:

  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 150 g brusnica
  • 2 dl crnog vina
  • 1 žlica aceta balsamica
  • maslinovo ulje
  • ružmarin

Kada imate sve, onda:

  1. Prije samog početka kuhanja brusnice namočite u crnom vinu (oko 1h).
  2. Zatim pomiješajte sve sastojke za marinadu i premažite kotlete.
  3. Ostavite da odstoje 20-tak minuta na sobnoj temperaturi umotani u foliju.
  4. U tavi zagrijte ulje. Kotlete posolite samo s jedne strane i stavite ih na vruću tavu.
  5. Kada su dobili boju posolite ih s druge strane i okrenite. Nemojte ih dugo peći jer bi se moglo dogoditi da vam izgore zbog senfa u marinadi.
  6. Kotlete posložite jedne preko drugih u vatrostalnu zdjelu (kao domino kocke).
  7. Nasjeckajte luk, češnjak i peršin te dodajte maslinovo ulje, par kapi aceta balsamica i povrtni temeljac. Izlijte to preko kotleta.
  8. Pecite ne pokriveno u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
  9. Dok se kotleti peku nasjeckajte luk i češnjak te popržite na tavi na kojoj ste pržili kotlete.
  10. Dodajte brusnice s vinom, ružmarin, 1 dl vode i 1 žlicu aceta balsamica.
  11. Kuhajte tako 30 minuta dok alkohol ne ispari. Izradite štapnim mikserom, te kada je meso gotovo stavite ga u ovaj umak i kuhajte dok se umak ne zgusne.
  12. Kao prilog možete poslužiti rižu, njoke ili kuhani krumpir.

  • 600 g bijelog brašna
  • 1 žličica soli
  • 5 žlica šećera (za tijesto)
  • 1 kvasac
  • 3 jaja
  • 4 dcl mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 200 g mljevenog maka
  • 180 g šećera (za smjesu od maka)
  • 2 žlice cimeta
  • 2 žlice Letifico medene kreme od kakaa
  • 200 g šećera (za smjesu od cimeta)
  • 120 g maslaca
  • 150 g šećera (za maslac)
  • 3 dcl mlijeka
  • 150 g šećera (za preljev)

Kad imate sve, onda:

  1. U posudu stavite 600 g brašna, 1 žličicu soli i 5 žlica šećera te izmiješajte.
  2. Kvasac otopite u 2 dcL mlakog mlijeka i kada se digne dodajte u smjesu od brašna.
  3. Zatim u istu tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje.
  4. Maslac otopite u 2 dcL toplog mlijeka i dodajte u smjesu od brašna, po potrebi.
  5. Zamijesite tijesto tako da se odvaja od posude. Tijesto ne smije biti niti previše mekano niti pretvrdo.
  6. Kada ste tijesto zamijesili premažite ga s uljem da se ne uhvati kora, te ga prekrijete s kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 30 min na toplom mjestu.
  7. Opet ga premijesite i ostavite da se diže 30 min.

Za to vrijeme napravite smjesu za punjenje.

  1. U jednu zdjelicu dodajte 200 g mljevenog maka i 180 g šećera, a u drugu grožđice odstajale u rumu, 2 žlice Letifico medene kreme od kakaa, 2 žlice cimeta i 200 g šećera.
  2. Kada se tijesto digne stavite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm.
  3. Razradite 120 g maslaca sa 150 g šećera da bude pjenast i namažite preko razvijenoga tijesta. Zatim na to tijesto stavite smjesu od maka i cimeta.
  4. Zarolajte tijesto. Kada rolate tijesto lagano ga povucite prema sebi bez velikog pritiskanja.
  5. Zarolano tijesto režite nožem u pužiće širine 2 cm.
  6. Nakon rezanja ostavite pužiće da se dignu cca 20 min.
  7. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.
  8. Pred kraj pečenja zagrijte 3 dcL mlijeka i otopite u njemu 150 g šećera.
  9. Pužiće izvadite iz pećnice i prelijte svaki s 3 žlice mlijeka.
  10. Vratite nazad u pećnicu na 10 min.
  11. Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i poslužite.

Linker
30. studeni 2024 21:37