SHUTTERSTOCK
oprez

Opasnost na pločniku - bakterije koje vrebaju iz trulog voća i povrća

Trule namirnice idealno su stanište za opasne bakterije koje mogu uzrokovati teške infekcije

Svaki dan svjedočim prizorima trulog i neupotrebljivog voća i povrća ostavljenog ispred trgovina u užem centru Zagreba, vjerojatno s namjerom da pomogne onima u potrebi. Međutim, takva praksa predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Ovakvo nešto je nezamislivo u gradovima poput Bruxellesa, gdje su pravila odlaganja hrane strogo regulirana, a higijenski standardi znatno viši. Trule namirnice idealno su stanište za opasne bakterije koje mogu uzrokovati teške infekcije.

Odgovornost trgovaca i tržnica

Ne samo trgovine, već i tržnice moraju preuzeti odgovornost za pravilno odlaganje hrane. Ostavljanje trulog voća i povrća na javnim površinama ne samo da narušava higijenu grada već i direktno ugrožava zdravlje građana. Trgovci i prodavači na tržnicama trebali bi se pridržavati sanitarnih propisa i osigurati da se neupotrebljiva roba odmah odlaže u smeće, dok bi se ispravno, ali neprodano voće i povrće trebalo donirati kroz provjerene kanale.

Trulež i vlaga omogućavaju brz razvoj bakterija poput:

  1. Listeria monocytogenes - može uzrokovati listeriozu, posebno opasnu za trudnice, starije osobe i one s oslabljenim imunitetom.
  2. Salmonella - izaziva ozbiljne probavne tegobe, uključujući proljev, povraćanje i visoku temperaturu.
  3. Escherichia coli (E. coli) - određeni sojevi mogu uzrokovati teške crijevne infekcije i komplikacije poput hemolitičko-uremijskog sindroma.
  4. Clostridium botulinum - proizvodi toksin odgovoran za botulizam, rijetku, ali potencijalno smrtonosnu bolest.

Osobe koje dođu u kontakt s kontaminiranim voćem i povrćem mogu razviti:

  • Listeriozu - simptomi uključuju groznicu, bolove u mišićima, mučninu, a kod težih slučajeva može izazvati meningitis ili pobačaj kod trudnica.
  • Trovanje hranom - manifestira se kroz proljev, povraćanje, bolove u želucu i dehidraciju.
  • Bakterijske infekcije crijeva - koje mogu dovesti do dugotrajnih zdravstvenih problema.

Kako prepoznati simptome infekcije?

Ako osoba konzumira ili dođe u kontakt s kontaminiranim voćem i povrćem, mogući simptomi uključuju:

  • Visoku temperaturu
  • Mučninu i povraćanje
  • Jake bolove u trbuhu
  • Proljev, čak i s tragovima krvi
  • Slabost i vrtoglavicu
  • Kod težih slučajeva, neurološke simptome poput ukočenog vrata ili problema s ravnotežom

Podrazumijeva se da u slučaju pojave ovih simptoma, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Ispravan način postupanja s trulim voćem i povrćem

Bez obzira na dobru namjeru, trula i neupotrebljiva hrana ne smije biti ostavljena na ulici! Umjesto toga takva hrana mora odmah biti bačena u smeće. Ako postoji višak ispravnog, ali neprodanog voća i povrća, trgovci bi trebali, surađivati s npr. humanitarnim b ne vladinim udrugama i organizacijama, kako bi se osigurala sigurna distribucija hrane, kao što je slučaj u nekim zemljama. Sve u svemu, građani trebaju biti svjesni rizika i izbjegavati uzimanje takve hrane s javnih mjesta.

Dakle, ostavljanje trulog voća i povrća na ulici nije rješenje za glad, nego po meni ozbiljna prijetnja javnom zdravlju. Edukacija, odgovornost trgovaca i strože kontrole mogu spriječiti ovu opasnu praksu i osigurati sigurniji grad za sve nas.

11. ožujak 2025 16:02