Jedite ga svježeg, dodajte u tjestenine, uz jela od crvenog mesa, njime obogatite salatu, a napravite i domaći pesto...
 Foto: iStock
Začini koje volimo

Bosiljak za menstrualne bolove i upalu grla

Neke začine ujesen možete iskopati iz vaših vrtova i posaditi u lončiće na prozorskoj dasci. Među takvima je i bosiljak.

Bosiljak mora biti na toplom, u zavjetrini, zemlja mu mora biti vlažna, ali ne premokra. Najbolje je ako ga berete postupno i usput otkidate vrhove. Time ćete spriječiti da procvjeta i tako će se bogato razrasti.

Bosiljak je neizostavan u mediteranskoj kuhinji, a ima ga šezdesetak vrsta. Svježe, zamrznute ili osušene listove koristi se kao dodatak ribljim jelima, juhama, jelima s mljevenim mesom, salatama, omletima, ali i rižotima i različitim umacima od rajčice. Od bosiljka se može napraviti i ukusan i nadasve zdrav pesto.

I čaj od bosiljka je izuzetno ljekovit.

Dvije čajne žličice osušenog bosiljka prelijete šalicom vrele vode i ostavite deset minuta. Potom procijedite i pijte u slučaju menstrualnih bolova, a pomoći će i u menopauzi.

Ispiranjem i grgljanjem uklonit ćete neugodan zadaha iz usta, a pomoći će i kod upale grla.

Linker
24. studeni 2024 10:03