SHUTTERSTOCK
Nije samo grejp

Omiljeni začin koji regulira šećer u krvi i smanjuje upalu, nije za svakoga, može doći u interakciju s lijekovima

Poseban oprez savjetuje se kod osoba koje piju lijekove za razrjeđivanje krvi

Cimet je jedan od najstarijih i najčešće korištenih začina na svijetu. Osim kulinarske upotrebe, cimet ima i dugu povijest korištenja u tradicionalnoj medicini - može pomoći regulirati šećer u krvi, smanjiti upalu i zaštititi zdravlje srca.

No, nova studija Nacionalnog centra za istraživanje prirodnih proizvoda pokazuje da glavni spoj u cimetu - cinamaldehid - može ometati neke lijekove na recept. Baš kao i grejp za kojeg je poznato da ga nije dobro uzimati u isto vrijeme kada se uzimaju i lijekovi. Primjerice, sok od grejpa povećava bioraspoloživost, koncentraciju u plazmi i nuspojave više od 85 lijekova.

U nedavnoj studiji objavljenoj u Food Chemistry: Molecular Sciences, istraživači sa Sveučilišta Mississippi otkrili su da cinamaldehid aktivira receptore koji kontroliraju metabolički klirens lijekova iz tijela, što znači da konzumiranje velikih količina cimeta može smanjiti učinke lijekova.

Cimet u kavi neće naštetiti

- Zdravstveni problemi mogu nastati ako se prekomjerne količine konzumiraju bez znanja liječnika koji propisuju lijekove. Prekomjerna konzumacija mogla bi dovesti do brzog uklanjanja lijeka iz tijela, a to bi moglo rezultirati njegovom smanjenjem učinkovitosti - rekla je Shabana Khan, glavna znanstvenica u Centru.

Istaknula je i da posipanje kave cimetom vjerojatno neće uzrokovati probleme, ali korištenje visoko koncentriranog cimeta u obliku dodatka prehrani može ometati učinak lijekova.

- Unatoč širokoj upotrebi cimeta, bilo je dostupno vrlo malo izvješća koja bi opisala kakav učinak na zdravlje ima cinamaldehid. Razumijevanje njegove biopristupačnosti, metabolizma i interakcije s ksenobiotičkim receptorima bilo je važno za procjenu kako bi prekomjerni unos cimeta utjecao na lijekove na recept ako se uzimaju u isto vrijeme - rekla je znanstvenica.

Nisu svi cimeti jednaki

- Ulje cimeta, koje se obično koristi lokalno kao antifungalno ili antibakterijsko sredstvo i kao aroma u hrani i pićima, ne predstavlja gotovo nikakav rizik od interakcije s lijekovima, ali kora cimeta, posebno kasija (Cassia) cimeta, jeftinije sorte koja se obično nalazi u trgovinama i koja potječe iz južne Kine, sadrži i visoke razine kumarina (i do 63 posto više u usporedbi s drugim vrstama cimeta prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry) - koji je veliki razrjeđivač krvi. Nasuprot tome, pravi, cejlonski cimet iz Šri Lanke nosi manji rizik zbog smanjenog sadržaja kumarina - rekao je Amar Chittiboyina, pomoćnik ravnatelja Centra.

- Kumarinova antikoagulantna svojstva mogu biti opasna za pojedince koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi - pojasnio je Chittiboyin. Istraživači dodaju da je ipak potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela uloga koju cimet igra u tijelu i koje se potencijalne interakcije s lijekovima mogu dogoditi.

Posavjetujte se s liječnikom

- Znamo da postoji potencijal da cinamaldehid aktivira one receptore koji mogu predstavljati rizik za interakcije lijekova. To je ono što bi se moglo dogoditi, ali nećemo znati što će se točno dogoditi dok ne napravimo kliničku studiju - rekao je Bill Gurley, glavni znanstvenik u centru i koautor studije. Dok se te studije ne završe, istraživači preporučuju svima koji su zainteresirani za korištenje cimeta kao dodatka prehrani da se prvo posavjetuju sa svojim liječnikom.

- Oni koji pate od kroničnih bolesti poput hipertenzije, dijabetesa, raka, artritisa, astme, pretilosti, HIV-a ili depresije, trebali bi biti oprezni kada koriste cimet ili bilo koje druge dodatke. Naš najbolji savjet je da razgovarate s liječnikom prije upotrebe bilo kakvih dodataka zajedno s lijekovima na recept - savjetuje Shabana Khan.

26. travanj 2025 11:53