Hoćete li prestati koristiti spužve?

 SHUTTERSTOCK
Leglo bakterija

Spužva možda nije najhigijenskiji način čišćenja posuđa, sugerira studija, ali postoji alternativa

Istraživači iz Norveške su dokazali da jedna spužva može sadržavati veći broj bakterija nego što ima ljudi na Zemlji

Kuhinjske spužve sadrže više bakterija od kuhinjskih četki, pa se one savjetuju kao bolji izbor pranja posuđa, tvrde istraživači u Norveškoj.

- Salmonela i druge bakterije rastu i preživljavaju bolje u spužvama nego u četkama, jer spužve koje svakodnevno upotrebljavamo zapravo nikada nisu suhe - rekao je Trond Møretrø, znanstvenik istraživač u Nofimi, norveškom institutu za istraživanje hrane.

- Jedna spužva može sadržavati veći broj bakterija nego što ima ljudi na Zemlji. Spužva je vlažna i akumulira ostatke hrane koji su također hrana za bakterije, što dovodi do brzog rasta bakterija. Iako mnoge bakterije nisu štetne, neke se, poput salmonele, mogu proširiti sa spužvi na ruke, kuhinjske površine i opremu te izazvati bolest - rekao je Møretrø, autor nove studije koja je objavljena u web izdanju časopisa Journal of Applied Microbiology.

Ono što je najviše iznenadilo istraživače u nalazima je to što zapravo nije važno kako ljudi čiste spužvu ili koliko često.

- Vrlo je teško izbjeći rast bakterija u spužvama sve dok se spužve ne zamjenjuju svakodnevno - rekao je Møretrø.

A kad već ne mijenjamo spužve svaki dan, bolja alternativa je koristiti četku za pranje suđa. Istraživanje o korištenim spužvama i četkama temelji se na laboratorijskoj studiji koju je prošle godine objavio isti tim istraživača, a koja je otkrila da su štetne bakterije više preživjele u spužvama nego u četkama. Istraživanje je bilo dio projekta o sigurnosti hrane, koji podupire Europska unija. Ranije istraživanje koje je istraživački tim proveo na 9.966 ljudi pokazalo je kako su spužve obično korištene za čišćenje u kuhinjama u većini od 10 istraživanih zemalja Europske unije, a četke su dominantan pribor za pranje suđa u samo dvije zemlje - Norveškoj i Danskoj.

U četkama ili spužvama nisu pronađene patogene bakterije (koje uzrokuju bolest), međutim, ukupna razina bakterija bila je niža u korištenim četkama od spužvi.

Kada su istraživači dodali bakterije salmonele, otkrili su značajno smanjenje broja salmonele u četkama koje se suše. No, salmonela nije smanjena u četkama pohranjenim u plastičnoj vrećici ili u spužvama bez obzira na uvjete skladištenja.

Stoga se isplati uložiti u četku i obavezno je osušiti između dva pranja. Budući da se četkica vrlo brzo suši, štetne bakterije će umrijeti. Također, većina četkica ima ručku koja sprječava izravni kontakt ruku s potencijalnim štetnim bakterijama, za razliku od spužvi pa je to još jedan razlog za odabir četki.

Linker
24. studeni 2024 06:30