Ide li ljubav kroz želudac? Ide!

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Sjajne ideje

Mljac! Ovog Valentinova partneru pokažite ljubav uz nekoliko ukusnih poslastica

Linzeri, lizalice, churrosi mogu biti odličan poklon za dan koji slavi ljubav

Kažu da ljubav ide kroz želudac. I ako ćemo biti iskreni, ukusan obrok ili desert koji nam pripremi partner uvijek je lijepo iznenađenje. Možda i vi ovog Valentinova možete iznenaditi svog partnera ukusnim desertom.


Crvena lizalica

Sastojci

  • 750 grama šećera
  • 500 grama kukuruznog sirupa
  • 225 ml vode
  • 1 žlica ekstrakta naranče
  • 1 čajna žličica boje za hranu (preporučujemo crvenu)
  • 30 grama šećera u prahu (za dekoraciju)

Priprema

1. U loncu srednje veličine promiješajte šećer, kukuruzni sirup i vodu. Kuhajte na vatri srednje jačine i miješajte dok se šećer ne otopi. Nastavite kuhati dok smjesa ne proključa. Prestanite miješati i pustite da smjesa dođe do temperature 150 Celzijevih stupnjeva ili jednostavno uzmite malu količinu smjese iz lonca, stavite u hladnu vodu. Ako se smjesa stvrdne, dosegla je pravu temperaturu.

2. Maknite lonac s vatre i dodajte ekstrakt naranče i boju za hranu. Smjesu izlijte na pleh s papirom za pečenje i dekorirajte šećerom u prahu. Pustite da se ohladi pa izlomite u komade. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

image

Crvena lizalica

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Linzeri u obliku srca

Sastojci

  • 280 grama maslaca, omekšanog
  • 200 grama šećera
  • 2 velika jaja
  • 400 grama brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenog klinčića
  • 250 grama mljevenog badema
  • pekmez ili marmelada prema želji
  • šećer u prahu

Priprema

1. U veliku zdjelu stavite maslac i šećer i miješajte dok ne bude lagano i pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiješajte nakon svakog dodavanja. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sol, cimet, oraščiće i klinčiće. Polako dodajte mješavini maslac, jaja i šećera. Izmiješajte i nakon toga dodajte mljevene bademe. Ponovno promiješajte, a zatim stavite u hladnjak na jedan sat.

2. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto do tri milimetra debljine. Iskoristite izrezivače u obliku srca. Neka bude paran broj izrezanih srca. Ako ste dovoljni vješti, možete na polovici svih srca izrezati manje srce.

3. Kolačiće stavite na pleh s papirom za pečenje. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 10-12 minuta ili dok rubovi kolačića ne dobiju zlatno smeđu boju. Nakon što izvadite kolačiće iz pećnice, pustite ih da se ohlade.

4. Premažite jedan kolačić s pola žličice pekmeza i preklopite drugim (onim koje ima manje izrezano srce). Preko možete dodati i šećer u prahu.

image

Linzeri

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Churro u obliku srca

Sastojci

  • 110 ml vode
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 120 grama brašna
  • ulje za prženje

Šećerni premaz i čokoladni umak

  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica jagoda u prahu
  • 1 čajna žličica kokosovog ulja
  • 50 grama čokolade za kuhanje

Priprema

1. U loncu kuhajte vodu, šećer, sol i kokosovo ulje dok se šećer ne otopi. Maknite lonac s vatre i dodajte brašno. Miješajte dok se ne sjedini. Nakon toga pustite da se ohladi dovoljno da smjesu možete dodirivati.

2. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdanim vrhom. Napravite trake dovoljno duge da možete napraviti srce.

3. Ugrijte ulje u loncu. Stavite dovoljno ulja da churrosi mogu plivati u njemu. Polako stavljate churrose u lonac. Neka se prže 3-4 minute, dok ne budu zlatni i hrskavi. Potom ih prebacite na papirnate ručnike kako biste uklonili višak ulja.

4. Za šećerni premaz, pomiješajte jagode u prahu i šećer. Potom churrose "umočite" u mješavinu.

5. Čokoladni umak napravite tako da otopite čokoladu i ulje. Servirajte ga uz churrose!

image

Churros

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Srca od vanilije

Sastojci

  • 250 grama brašna
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 220 grama maslaca
  • 110 grama šećera u prahu
  • 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • šećer u prahu za dekoraciju
  • 150 grama pekmeza od maline

Priprema

1. U maloj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U velikoj zdjeli mikserom izmiješajte maslac i šećer u prahu dok smjesa ne bude lagana i podatna. Dodajte ekstrakt vanilije mješavini maslaca i šećera u prahu. Potom mješavini dodajte brašno i sol. Lagano miješajte mikserom.

2. Tijesto podijelite na dva tijela. Zamotajte obje polovice u plastične vrećice i ohladite u hladnjaku. Minimalno dva sata, a možete ostaviti i preko noći.

3. Ugrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto do tri milimetra debljine. Iskoristite izrezivače u obliku srca. Izrežite paran broj srca. Srca položite na tanjur s razmak između svakog i stavite u hladnjak na 15 minuta.

4. Izvadite srca iz hladnjaka stavite na pleh na kojem se nalazi papir za pečenje. Prostor između kolačića trebao bi biti dva centimetra. Pecite 13-15 minuta ili dok rubovi ne budu zlatne boje. Pustite da se ohlade. Ako vam srca (kolačići) ne stanu na jedan pleh, vjerojatno i neće, ispecite ih u nekoliko tura.

5. Na svako srce namažite jednu čajnu žličicu pekmeza i poklopite drugim srcem. Preko dodajte šećer u prahu.

image

Srca od vanilije

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Linker
27. studeni 2024 14:00