
Baš kao i klasični švedski smörgåsbord, švedska gastronomija obuhvaća širok spektar okusa, odražavajući raznoliku geografiju zemlje od sjevera do juga te utjecaj sva četiri godišnjih doba. Iako je usmjerena na lokalne sastojke, mnoga švedska jela nose i tragove međunarodnih utjecaja, zahvaljujući dugoj tradiciji zemlje kao trgovačke nacije.
Ovdje donosimo uvid u švedsku kulinarsku kulturu, njezina najpopularnija tradicionalna jela i regionalne specijalitete.
MESNE OKRUGLICE
Kad bi Švedska imala nacionalno jelo, to bi bile mesne okruglice s pire krumpirom – klasična utješna hrana koja se poslužuje i u IKEA restoranima diljem svijeta. Dok sklopivi namještaj možda nije po svačijem ukusu, teško je odoljeti tanjuru vrućih mesnih okruglica u kremastom umaku, posluženih uz pire s maslacem, grašak i žlicu slatko-kiselog džema od brusnica. Najbolje mesne okruglice, naravno, dolaze iz domaće kuhinje, pripremljene prema receptu koji se prenosi generacijama. Iako su popularne tijekom cijele godine, nezaobilazne su za božićne blagdane, kada se često pripremaju s dodatkom začina za svečaniji okus.
ŠVEDSKE MESNE OKRUGLICE
Trebat će vam:
500 g mljevenog mesa (govedina ili mješavina govedine i svinjetine)
1 mali luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, protisnut (opcionalno)
100 ml mlijeka
50 g krušnih mrvica
1 jaje
½ žličice soli
½ žličice papra
½ žličice mljevenog pimenta (ili muškatnog oraščića)
1 žlica nasjeckanog peršina (opcionalno)
maslac i ulje za prženje
Za umak:
200 ml mesnog temeljca
150 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica brašna
1 žličica soja umaka
½ žličice senfa
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte krušne mrvice i mlijeko te ostavite 5 minuta da omekšaju. Dodajte mljeveno meso, nasjeckani luk, češnjak, jaje, sol, papar i piment. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Vlažnim rukama oblikujte male okruglice (veličine oraha). U tavi zagrijte malo ulja i maslaca te pržite okruglice na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatnosmeđu boju sa svih strana. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur. U istoj tavi (ostavite masnoću od pečenja) dodajte brašno i kratko popržite. Ulijte mesni temeljac i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte vrhnje za kuhanje, soja umak, senf, sol i papar. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Vratite okruglice u umak i lagano pirjajte još 5-10 minuta kako bi se okusi sjedinili. Tradicionalno se švedske mesne okruglice poslužuju s pire krumpirom, kuhanim graškom i džemom od brusnica.
UKISELJENA HARINGA
Središnji dio tradicionalnog smörgåsborda (švedskog stola), osobito tijekom Božića i blagdana Midsommar, su razne vrste ukiseljene haringe. Omiljene varijante uključuju onu s lukom i mrkvom, s gorušicom te kremastu “otočku” verziju začinjenu ribljom ikrom i vlascem. Bilo da je domaća ili kupovna, haringa ima osvježavajući, bogat okus koji se savršeno slaže s maslacem namazanim na kruh ili krumpirom. Zanimljivo je i da najpoznatiji švedski brend ukiseljene haringe nosi ime Abba – kao slavna pop grupa, no između njih nema poveznice, a povijest brenda seže do 1838. godine.
GRAVLAX – MARINIRANI LOSOS
Još jedna blagdanska delicija je gravlax, tanko narezani losos mariniran u soli, šećeru i kopru. Poslužuje se hladan, često uz slatki umak od gorušice s koprom, te s kruhom ili krumpirom (kuhanim ili zapečenim). Ime jela dolazi od starog načina konzerviranja: grav znači “grob” na švedskom, jer se nekad riba zakapala u zemlju prekrivenu mahovinom kako bi fermentirala i duže trajala. Danas se može pronaći u gotovo svakoj kvalitetnoj trgovini diljem svijeta, bez mahovine i u elegantnom pakiranju.
KRALJEVSKI WALLENBERGARE
Luksuznija verzija mesnih okruglica je Wallenbergare - sočan odrezak od mljevene teletine, obogaćen vrhnjem i žumanjcima, te pohan u krušnim mrvicama. Poslužuje se s pireom, graškom i džemom od brusnica. Ime jela veže se uz moćnu švedsku obitelj Wallenberg, a smatra se da je nastalo 1930-ih na zahtjev financijera Marcusa Wallenberga Jr., koji se nakon posjeta Francuskoj zaželio teletine pripremljene na sličan način.
WALLENBERGARE – ŠVEDSKI FINO MLJEVENI ODREZA
Trebat će vam:
500 g mljevene teletine (najbolje dvaput mljevene)
4 žumanjka
200 ml vrhnja za kuhanje (hladnog)
1 žličica soli
½ žličice papra
100 g krušnih mrvica (za paniranje)
maslac i ulje za prženje
Priprema:
U veću zdjelu stavite mljevenu teletinu, dodajte sol i papar, pa dobro promiješajte. Dodajte žumanjke i postepeno ulijevajte hladno vrhnje, neprestano miješajući dok ne dobijete glatku, laganu smjesu. Važno je da sastojci budu hladni kako bi tekstura ostala prozračna i nježna. Vlažnim rukama oblikujte pljeskavice srednje veličine (otprilike 2 cm debele). Svaki odrezak pažljivo uvaljajte u krušne mrvice sa svih strana. U velikoj tavi zagrijte mješavinu maslaca i malo ulja na srednje laganoj vatri. Pržite odreske 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnosmeđu koricu. Pazite da temperatura nije previsoka kako bi ostali sočni i meki iznutra. Tradicionalno se poslužuje s pire krumpirom, kuhanim graškom i umakom od maslaca. Za umak, jednostavno rastopite malo maslaca i prelijte ga preko jela.
ŠVEDSKE CIMET ROLICE – KANELBULLAR
U Švedskoj, fika – ritual pauze za kavu – ne može proći bez kanelbullar, mekanih peciva s cimetom i kardamomom. Mnogi tvrde da je miris svježe pečenih cimet rolica jedan od najugodnijih na svijetu. Švedske pekarnice, poput lanca Fabrique, nude autentične verzije ovih slastica u Stockholmu, Londonu i New Yorku – ali budite oprezni, jednom kada ih probate, teško ćete prestati jesti!
ŠVEDSKE CIMET ROLICE
Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
75 g šećera
1 žličica soli
1 žličica mljevenog kardamoma (po želji)
25 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
250 ml mlijeka (mlakog)
75 g maslaca (omekšalog)
Punjenje:
100 g maslaca (omekšalog)
75 g smeđeg šećera
2 žlice mljevenog cimeta
Premaz i posip:
1 jaje (za premazivanje)
1 žlica mlijeka
šećer za posipanje
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte kvasac i malo šećera, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. U veliku zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer, sol i kardamom. Dodajte aktivirani kvasac i omekšali maslac, pa zamijesite mekano tijesto. Mijesite oko 10 minuta dok ne postane elastično. Pokrijte i ostavite da se diže oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen. U zdjelici pomiješajte omekšali maslac, smeđi šećer i cimet u glatku smjesu. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik (oko 30x40 cm). Premažite cijelu površinu cimetnim nadjevom. Tijesto zarolajte u čvrstu rolu s duže strane. Oštrim nožem izrežite rolice debljine 2 cm i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak među njima. Pokrijte rolice krpom i ostavite ih da se dižu još 30-40 minuta. Pećnicu zagrijte na 200°C (180°C s ventilatorom). Premažite rolice razmućenim jajem i mlijekom, pa ih pospite krupnim šećerom. Pecite 12-15 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe.
PRINSESSTÅRTA – PRINCEZINA TORTA
Elegantni švedski desert prinsesstårta sastoji se od biskvita složenog s marmeladom, kremom od vanilije i šlagom, prekrivenog tankim slojem zelene marcipanske glazure i ukrašenog ružom od marcipana. Prvi put se pojavila 1929. godine zahvaljujući kuharici Jenny Åkerström, koja je podučavala kuhanju švedske princeze Margarethu, Märthu i Astrid. Oduševljene okusom, princeze su inspirirale ime torte, koja je ubrzo postala nezaobilazna na svečanim događanjima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....