KORAK PO KORAK

Kuhali smo brzi džem od naranče koji s par tajnih sastojaka još uvijek ostaje naša omiljena zimska slastica

Malo sladak, malo kiselkast, s daškom cimeta i kapljicom konjaka za onu posebnu notu, džem od naranče ove zime zaista je ispao pun pogodak

Ako ikoje voće možemo nazvati kraljevskim to bi, barem u doba Tudora, svakako bile naranče. Uz šipak su često bile omiljena slastica Katarine Aragonske, prve supruge Henrika VIII, a voljela ih je i njezina nasljednica Anne Boleyn kojoj je omiljena slastica bila džem. Na taj način kraljevska obitelj mogla je u kraljevskom voću uživati cijelu godinu, ali ga i posluživati uz razna jela.

image
Privatni album

Grešan, kraljevski i nadave ukusan, džem od naranči radimo i danas. Naranče u ovom trenuku možemo pronaći na tržnicama, a ako ste sretnici poput nas, dobri prijatelji će vas obradovati vrećicom ukusnog voća od kojeg možete napraviti ukusan džem u kojem ćete uživati mjesecima. Kako ga napraviti, otkrijte u nastavku.

DŽEM OD NARANČE

image
Privatni album

Trebat će vam:
9 naranči (za oko kilogram smjese)
½ kilograma šećera
1 želin (2 naprema 1)
0,03 konjaka
prstohvat cimeta
1 vanilin šećer
½ limuna

Priprema:
Za pripremu ovog džema od naranče, prvo smo prepolovili šest zrelih naranči i pažljivo iscijedili njihov sok. Zatim smo od još dvije naranče narezali pulpu na sitne komade, pazeći da iz njih izvadimo sve sjemenke i skinemo bijelu kožicu.

image
Privatni album

Prije toga, s naranči smo pažljivo naribali koricu, pazeći da ne naribamo bijeli dio ispod kore, jer on može dodati gorčinu. Jednu od prepolovljenih naranči dodatno smo narezali na tanke šnitice - kao rezance, kako bi džem imao sočne i ukusne komadiće. U konačnici, sok, pulpa, komadići naranče i naribana korica činili su ukupno oko kilogram sastojaka, što smo dobili od devet naranči.

image
Privatni album

U veliki lonac stavili smo pola kilograma šećera, sok jednog svježeg limuna, prstohvat cimeta i konjak. Smjesu smo stavili na laganu vatru i počeli kuhati, povremeno miješajući.

image
Privatni album

Kuhali smo otprilike pola sata, dok naranče nisu postale mekane, a cijela smjesa nije postigla lijepu, gustu konzistenciju. U međuvremenu, u posebnoj zdjelici pripremili smo smjesu za želiranje: pomiješali smo jedan paket želina (2 naprema 1) s vanilin šećerom, koji možete dodati po vlastitom ukusu, te malo tekućine od narančina soka koji se kuhao u loncu. Ovu smjesu smo dobro izmiješali i pažljivo dodali u vrući lonac s narančama. Sve smo dobro promiješali i nastavili kuhati još tri minute, dok smjesa nije postala dovoljno gusta za džem.

image
Privatni album

Nakon što je džem bio gotov, sterilizirali smo staklenke, kako bismo osigurali dugotrajnost proizvoda, a zatim ih napunili vrućim džemom.

image
Privatni album

Na kraju smo hermetički zatvorili staklenke i ostavili ih da se ohlade čepom okrenutim prema dolje, čime smo dobili savršen, prirodan i aromatičan džem od naranče, spreman za uživanje tijekom cijele godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. veljača 2025 12:03