Uvijek dobra ideja

Ništa ne prija bolje od klasika koji vraća u djetinjstvo, rizi bizi i pravi domaći pohani picek

 Mario Kučera/Cropix
Ne postoji puno jela koje nas toliko mogu usrećiti kao što je ovo, a najbolje od svega je što vjerojatno ne postoji onaj tko ga ne voli

Uz sarmu, punjenu papriku, kotlete iz tave i zelje s krpicama, ne postoji još puno jela (onih glavnih) za koja možemo reći da nas vraćaju u djetinjstvo kao što su to rizi bizi u kombinaciji s pohanim picekom. Jeli smo to nekad u vrtiću, vrlo često i kod kuće i vjerojatno će nam zauvijek ostati asocijacija na jedno od najljepših okusa i mirisa iz djetinjstva. Pritom, naravno, puno ovisi o tome u kojem je kraju Hrvatske netko odrastao i u kojim godinama. Međutim, ovo je klasik koji poznaju mnoge generacije i vrlo vjerojatno ne postoji onaj tko ga baš izričito ne voli, ako jede meso. Dapače, možemo ići toliko daleko da kažemo kako je danas popularno u svim krajevima svijeta, ali se servira uz druge priloge. Ono što je još dobro kod ovog jela je i to što je jednako ukusno, po nekim čak i bolje, kad odmori, pa čak i ohladi. Stoga se nemojte iznenaditi ako primijetite da neki vaši kolege za gablec u kutijici nose upravo pohanu bocu i rizi bizi od jučerašnjeg ručka. Pohanje u ulju ili svinjskoj masti na štednjaku, pak, nije više tako moderan način pripreme namirnica. Zamijenile su ga zdravije inačice - u air freyeru ili u pećnici uz minimalan dodatak masnoće. No, imajte na umu kako upravo masnoća ovom mesu, još ako je od svinjske masti - kako možete vidjeti i ovdje - piceku daje posebno dobar okus. Stoga, odvojite vrijeme, kuhinja će se već izluftati, i uživajte u klasiku naše domaće kuhinje, kao nekad kad vam ga je s puno ljubavi pripremala vaša mama ili baka.

POHANI PICEK I RIZI BIZI

Trebat će vam:
400 g carnaroli riže
½ glavice luka
1 čaša suhog bijelog vina
1-2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
150 g maslaca
2 šake ribanog parmezana
800 ml povrtnog temeljca
sol i papar
maslinovo ulje
400 g graška

Za pohanje:
1 domaći picek
jaja
brašno
krušne mrvice
sitno sjeckani češnjak
ulje ili svinjska mast
SAVJET VIŠE! Rizi bizi će biti bolji ako koristite premium rižu kao što je carnaroli odležan 18 mjeseci, a pohano sočnije ako ga radite od domaćeg piceka.

Priprema:
Luk nasjeckajte i stavite ga u duboku tavu na zagrijano maslinovo ulje. Kad postane staklen, dodajte rižu pa je lagano miješajte dok se ne ugrije (nemojte je tostirati). Podlijte vinom. Pojačajte vatru da vino počne krčkati, a kad gotovo ispari, podlijte vrućim temeljcem i lagano promiješajte. Bitno je da bude tekućine, ali da ona ne krčka previše. Povremeno energično promiješajte i podlijte temeljcem. Nakon desetak minuta riža će početi bubriti i vidjet će se promjene na strukturi. Sada dodajte malo tekućine i grašak te bez prestanka miješajte drvenom kuhačom. Dodatno, ako ste tome vični, energičnim potezom ruke rižu možete preokrenuti u zraku pa promiješati. Postupak ponavljajte, uz dodavanje temeljca prema potrebi, još nekoliko minuta, odnosno dok riža ne bude skoro gotova. Lonac s rižom stavite na hladnu podlogu te mantekirajte - umiješajte kocku maslaca i parmezan. Miješajte kuhačom dok se sav maslac ne otopi, a kremoznost možete uskladiti s malo temeljca.

Za pohanac koristite klasičnu panadu. Dakle, meso prvo ide u brašno, pa u jaja i na kraju u mrvice. U dubokoj tavi ili loncu zagrijte ulje ili svinjsku mast i pecite sa svih strana dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Ako, pak, niste vični pohanju ili to jednostavno ne stižete preko tjedna, na zasigurno jednog od najboljih pohanih piceka u gradu, možete se uputiti u Vinsku klet Kurtalj na zagrebačkom Kaptolu, gdje su nas više puta oduševili svojom izvedbom ovog klasika. Također, sve tajne njihove pripreme možete pogledati i u videu gdje nam je Andreja Štajnkler pokazala kako ga oni pripremaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
10. travanj 2025 08:02