
Završio je lovostaj na srdelu, pa iskoristite priliku kako biste se počastili jeftinom, ali prije svega ukusnom i zdravom namirnicom našeg mora. Na Kvarneru, odnosno na području Crikvenice imaju svoj muzej ribarstva, cestu i poseban mjesec i tjedan gdje slave plavu ribu, a restorani imaju posebne menije tijekom manifestacija. Predanost cijele regije prema slavljenju srdele i plave ribe ne treba posebno čuditi jer, kako smo više puta spominjali, Crikveničani su promijenili svjetsko ribarstvo zajedno s kolegama ribarima s Brača, Komiže, pa čak i talijanske Chioggie. Prigodno, donosimo vam recept restorana Hotela Esplanade u Crikvenici, jer srdela, uz sve spomenute blagodati za zdravlje, ali i zbog cjenovne prihvatljivosti te jedinstvenog okusa, zaslužuje biti elitna namirnica.
PELANTONI SA SRDELAMA, MOZZARELLOM I RAJČICOM
Trebat će vam:
200 g srdela
150 - 200 g kukuruzne krupice (palente)
100 g mozzarelle
2 veće rajčice
1 vezica bosiljka
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Zagrijte zasoljenu vodu u dubljoj posudu i dodajte palentu te kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Potom izlijte u posudu za pečenje tako da bude debljine oko 1 cm. Neka se ohladi i stvrdne pa narežite "ciglice" palente veličine 5 x 10 cm.
Srdele očistite od glave, ljuski, iznutrica i skinite s kosti kako biste dobili filete. Sir narežite na kockice. Rajčice ogulite, izvadite sjemenke iz srednjeg, mekog dijela i narežite na kockice. Na "ciglice" palente složite po 3 - 4 fileta srdela, jednu žlicu kockica rajčica i sira, polijte s malo maslinovog ulja, a po vrhu natrgajte listiće bosiljka.
Pecite na limu obloženom papirom za pečenje desetak minuta na 190 °C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....