Divno jelo

Srdela pripremljena "na savor" prema receptu poznatog crikveničkog restorana

U Burinu su nam otkrili recept za jedan njihov klasik zbog kojeg se isplati upaliti automobil i "potegnuti" do mora kako biste u njemu uživali

Završio je lovostaj na srdelu, pa iskoristite priliku kako biste se počastili jeftinom, ali prije svega ukusnom i zdravom namirnicom našeg mora. Na Kvarneru, odnosno na području Crikvenice imaju svoj muzej ribarstva, cestu i poseban mjesec i tjedan gdje slave plavu ribu, a restorani imaju posebne menije tijekom manifestacija. Predanost cijele regije prema slavljenju srdele i plave ribe ne treba posebno čuditi jer, kako smo više puta spominjali, Crikveničani su promijenili svjetsko ribarstvo zajedno s kolegama ribarima s Brača, Komiže, pa čak i talijanske Chioggie. Prigodno, donosimo vam recept crikveničkog restorana Burin, jer srdela, uz sve spomenute blagodati za zdravlje, ali i zbog cjenovne prihvatljivosti te jedinstvenog okusa, zaslužuje biti elitna namirnica.

image

Srdele na savur Burin

Marino Klement

SAVOR (MARINADA) OD SRDELA
Trebat će vam:
1 kg plave ribe (srdela)
300 g luka (kapule)
300 g oštrog bijelog brašna
200 ml ulja
2 žlice šećera
300 ml kvasine (crnog vinskog octa)
1 list lovora
1 žlica papra u zrnu
sol, papar

Priprema:
Ribu očistite i uklonite kost (filetirajte). Posušite je, posolite i uvaljajte u oštro brašno. U tavici zagrijte ulje i kratko pržite ribu dok ne dobije zlaćanu boju. Odložite na papirnati ubrus da se ocijedi i prohladi. Luk očistite i narežite na male polumjesece pa pirjajte u maslinovom ulju dok ne omekša. Posolite, dodajte šećer te podlijte mješavinom kvasine i vode u omjeru 1:1. Dodajte lovor i papar u zrnu i kuhajte na laganoj vatri tridesetak minuta.
Kad se marinada ohladi prelijte je po ribi složenoj u odgovarajućoj posudi. Neka odstoji preko noći u hladnjaku prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. veljača 2025 10:11