Baš dobro jelo

Umjesto mesnih, isprobajte napraviti ćufte od srdela, oduševit će vas recept iz ove konobe!

Napokon nam se na ribarnice vratila mala plava riba što je bio povod da pozvonimo na nekoliko provjerenih adresa i pitamo ih za njihove nadaleko poznate recepte. Ovaj je iz Konobe Karoca u Crikvenici

Završio je lovostaj na srdelu, pa iskoristite priliku kako biste se počastili jeftinom, ali prije svega ukusnom i zdravom namirnicom našeg mora. Na Kvarneru, odnosno na području Crikvenice imaju svoj muzej ribarstva, cestu i poseban mjesec i tjedan gdje slave plavu ribu, a restorani imaju posebne menije tijekom manifestacija. Predanost cijele regije prema slavljenju srdele i plave ribe ne treba posebno čuditi jer, kako smo više puta spominjali, Crikveničani su promijenili svjetsko ribarstvo zajedno s kolegama ribarima s Brača, Komiže, pa čak i talijanske Chioggie. Prigodno, donosimo vam recept crikveničke Konobe Karoca, jer srdela, uz sve spomenute blagodati za zdravlje, ali i zbog cjenovne prihvatljivosti te jedinstvenog okusa, zaslužuje biti elitna namirnica.

image

Polpete (ćufte) od srdela

Marino Klement

POLPETE (ĆUFTE) OD SRDELA
Trebat će vam:
300 g očišćenih srdela (oko 500 g neočišćenih)
1 jaje
50 g parmezana
350 g krušnih mrvica ili starog, osušenog kruha usitnjenog u blenderu
maslinovo ulje za prženje

Za umak:
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 luk
3 češnja češnjaka
1 vezica peršina
1 žlica kapara
500 g umaka od rajčice
100 ml crnog vina

Priprema:
Srdele očistite od glave, iznutrica i kosti. Narežite ih na komadiće. Jaje umutite s mrvicom soli pa dodajte u srdele uz parmezan i 250 g krušnih mrvica. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu smjesu, prema potrebi dodajte još krušnih mrvica. Oblikujte polpete u obliku kuglica i uvaljajte ih u preostale krušne mrvice.
U prikladnu užu, visoku posudu ulijte dosta ulja, pa kad se zagrije (idealno na 180 °C), pržite polpete do zlatnosmeđe boje. Odložite ih na ubruse neka se ocijedi višak ulja. U drugoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte narezani luk, češnjak i peršin i pirjajte 5 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte umak od rajčice, kapare i crno vino te kuhajte desetak minuta.
U umak dodajte polpete od srdela te kuhajte na laganoj vatri još 5-10 minuta. Po želji začinite svježe mljevenim crnim paprom.
Poslužite odmah uz palentu ili špagete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. veljača 2025 10:11