
Završio je lovostaj na srdelu, pa iskoristite priliku kako biste se počastili jeftinom, ali prije svega ukusnom i zdravom namirnicom našeg mora. Na Kvarneru, odnosno na području Crikvenice imaju svoj muzej ribarstva, cestu i poseban mjesec i tjedan gdje slave plavu ribu, a restorani imaju posebne menije tijekom manifestacija. Predanost cijele regije prema slavljenju srdele i plave ribe ne treba posebno čuditi jer, kako smo više puta spominjali, Crikveničani su promijenili svjetsko ribarstvo zajedno s kolegama ribarima s Brača, Komiže, pa čak i talijanske Chioggie. Prigodno, donosimo vam recept crikveničke Konobe Karoca, jer srdela, uz sve spomenute blagodati za zdravlje, ali i zbog cjenovne prihvatljivosti te jedinstvenog okusa, zaslužuje biti elitna namirnica.
POLPETE (ĆUFTE) OD SRDELA
Trebat će vam:
300 g očišćenih srdela (oko 500 g neočišćenih)
1 jaje
50 g parmezana
350 g krušnih mrvica ili starog, osušenog kruha usitnjenog u blenderu
maslinovo ulje za prženje
Za umak:
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 luk
3 češnja češnjaka
1 vezica peršina
1 žlica kapara
500 g umaka od rajčice
100 ml crnog vina
Priprema:
Srdele očistite od glave, iznutrica i kosti. Narežite ih na komadiće. Jaje umutite s mrvicom soli pa dodajte u srdele uz parmezan i 250 g krušnih mrvica. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu smjesu, prema potrebi dodajte još krušnih mrvica. Oblikujte polpete u obliku kuglica i uvaljajte ih u preostale krušne mrvice.
U prikladnu užu, visoku posudu ulijte dosta ulja, pa kad se zagrije (idealno na 180 °C), pržite polpete do zlatnosmeđe boje. Odložite ih na ubruse neka se ocijedi višak ulja. U drugoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte narezani luk, češnjak i peršin i pirjajte 5 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte umak od rajčice, kapare i crno vino te kuhajte desetak minuta.
U umak dodajte polpete od srdela te kuhajte na laganoj vatri još 5-10 minuta. Po želji začinite svježe mljevenim crnim paprom.
Poslužite odmah uz palentu ili špagete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....