Odličan je, isprobajte!

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Raskošan okus

Čokoladni kuglof s aromom naranče - lako za pripremu, a mogu ga jesti i oni koji ne podnose gluten

S ovim kuglofom na vašem uskršnjem stolu nećete pogriješiti. Prava je poslastica za sve

Ovaj bezglutenski čokoladni kuglof ima tako raskošan okus s aromom naranče i kakaa da će se sasvim sigurno svidjeti svima, a mogu ga jesti i oni koji inače izbjegavaju gluten.

SASTOJCI

● 250 g maslaca ● 160 g šećera ● 40 g meda ● 2 dl mlijeka ● 100 g kandirane narančine korice ● naribana kora jedne naranče ● 330 g bezglutenskog brašna ● 12 g praška za pecivo ● prstohvat sode bikarbone ● prstohvat soli ● 25 g kakaa ● 4 žlice mlijeka

PRIPREMA

1. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg uz dodatak prstohvata soli. Posebno izmiješajte maslac omekšan na sobnoj temperaturi, šećer i med i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

2. Dodajte jedan po jedan žumanjak i neprekidno miješajte. Zatim dodajte mlijeko i naribanu narančinu koricu te još malo miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i sodom bikarbonom i izmiksajte, a zatim u smjesu dodajte trećinu snijega od bjelanjaka i kandiranu koricu naranče te dobro izmiješajte.

3. Dodajte preostali snijeg i umiješajte ga ručno uz pomoć lopatice. Od te smjese odvojite jednu trećinu i u nju dodajte kakao i 4 žlice mlijeka te dobro izmiješajte.

4. Namastite kalup za kuglof te u njega stavljajte naizmjence bijelu i smeđu smjesu kako biste dobili mramorni efekt. Pecite oko 1 sat u pećnici zagrijanoj na 160 ºC. Provjerite čačkalicom je li kolač dovoljno pečen.

5. Izvadite iz pećnice, ostavite u kalupu još 15 minuta i zatim izvadite kuglof iz kalupa te ga pospite šećerom u prahu.

Linker
24. studeni 2024 08:57