Hoćete li pripremiti krafne ili palačinke?

 FOTOGRAFIJE: BAKE ME BY NINA
Ujedno i Dan palačinki

Debeli utorak - slobodno uživajte u krafnama i palačinkama! Imamo sjajne recepte

Iskoristite ovaj dan da bez grižnje savjesti uživate u slasticama

Debeli utorak je posljednji dan poklada, a slavi se dan prije Pepelnice. To je dan kad se simbolično uživa u hrani posljednji put do Uskrsa jer slijedi Korizma. Slavi se uz palačinke jer je i Međunarodni dan palačinki, a u Hrvatskoj i uz krafne jer je to slastica koju vežemo uz poklade. Bilo da se planirate odreći nečega u Korizmi ili ne, iskoristite ovaj dan da bez grižnje savjesti uživate u ovim mnogima omiljenim slasticama. Pronašli smo za vas najbolje recepte za palačinke i krafne. Moramo priznati teško je odlučiti što ćemo pripremiti.

Palačinke Gordona Ramsayja

Sastojci

  • 2 jaja, odvojiti bjelanjke i žumanjke
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • 60 g biljnog ulja po želji
  • 300 g mlaćenice (fermentirano mliječno piće)
  • 160 g oštrog brašna
  • 1 čajna žličica esencije vanilije

Priprema

1. Odvojite bjelanjke i mutite pjenjačom dok ne postanu pjenasti.

2. Sve ostale sastojke pomiješajte u drugoj posudi. Zatim polako umiješajte bjelanjke.

3. Na tavu s neljepljivom površinom stavite maslac i izlijte tijesto za palačinke. Najbolje je koristiti grabilicu za juhu.

4. Pecite na vatri srednje jačine dok se mali balončići ne oblikuju na vrhu.

5. Okrenite palačinku i pecite još dvije minute. Ponovite postupak za svaku palačinku.

6. Dodajte namaz po želji i uživajte. Dobar tek!

image

Danas je Međunarodni dan palačinki

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Palačinke Jamieja Olivera

Sastojci

  • 3 velika jaja
  • 125 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • neslani maslac
  • prstohvat morske soli

Priprema

1. Razbijte jaja u blender, zatim dodajte brašno, mlijeko i prstohvat morske soli. Blendajte dok smjesa ne postane glatka.

2. Ulijte smjesu u zdjelu i pustite da odstoji 15 minuta.

3. Otopite maslac u velikoj tavi s neljepljivom površinom na vatri srednje jačine, a potom nagnite tavu tako da maslac prekrije cijelu površinu.

4. Grabilicom ulijte smjesu i ponovno nagnite tavu da se raširi po cijeloj površini, pecite 1-2 minute sa svake strane.

5. Poslužite s omiljenim preljevom!

Krafne Nine Mrvice

Sastojci

  • 220 ml mlakog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 20 g svježeg kvasca (pola kocke)
  • 3 jaja L veličine
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica ruma
  • 1 čajna žličica arome vanilije
  • 1/2 čajne žličice naribane korice limuna

Dodatno

  • 1 l ulja za prženje
  • šećer u prahu - za posipanje
  • punjenje po želji

Priprema

Tijesto

1. U posudu razmrvite kvasac, dodajte mu šećer i mlako mlijeko. Pokrijte i pustite 10 minuta da nabubri. Neka vam mlijeko bude sobne temperature, ne vruće. U zdjelici razmutite jaja.

2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite uzdigli kvasac pa dodajte razmućena jaja i sve povežite nastavkom za tijesto ili običnim mikserom.

3. Smjesi dodajte aromu vanilije, rum i naribanu koricu limuna. Potom dodajte brašno i sol. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže i nema suhih dijelova krenite dodavati maslac. Dodajte ga postepeno, komad po komad. Miksajte najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude ali i dalje biti mekano i pomalo ljepljivo.

4. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte je prozirnom folijom. Ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči. Za ovo će vam trebati 1 do 2 sata. Ovaj korak možete skratiti ako posudu s tijestom stavite u pećnicu ugrijanu na 50 stupnjeva.

5. Kada je tijesto udvostručilo svoj volumen, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu.

image

Krafne Nine Mrvice

FOTOGRAFIJE: BAKE ME BY NINA



Oblikovanje i prženje

1. Tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Pomoću okruglog rezača za tijesto ili ruba čaše utisnite okrugle oblike. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte pa i u njega utisnite okrugle oblike.

2. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu.

3. Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Kada vam je ulje spremno za prženje (170 stupnjeva ili kada ubodete vrh drvene kuhinjske žlice oko koje se stvaraju ravnomjerni manji mjehurići ulja) smanjite vatru na laganu.

4. Stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Stavljajte na ulje onu stranu krafne koja je bila gornja kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane.

5. Poklopite lonac samo dok pržite prvu stranu. Lagano odignite krafnu s ulja, ako je poprimila rumenu boju okrenite je na drugu stranu. Sada ne poklapajte lonac. Pripazite da vam krafna porumeni, ali da pritom ne potamni previše. Dovoljno je do 2 minute prženja, ali ovo ovisi o vašoj vatri i zagrijanosti vašeg ulja.

6. Krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće s njih. Nakon punjenja ih pospite šećerom u prahu.

7. Ako želite krafne posute šećerom i cimetom, pripremite posudu u koju uspite 150 g šećera i 2 žlice cimeta. Krafne odmah stavljajte u pripremljenu posudu te ih uvaljajte s obje strane.

Linker
24. studeni 2024 10:15