SHUTTERSTOCK
smanjite unos

Dvije namirnice pravi su mamac za rak! Nutricionistica za prehranu protiv karcinoma ima važno upozorenje

Nikad ih ne jede

Nichole Andrews, registrirana dijetetičarka i nutricionistica specijalizirana za prehranu onkoloških pacijenata otkriva dva uobičajena proizvoda za koja tvrdi da povećavaju rizik od karcinoma. Vjeruje da bi njihovim izbacivanjem svatko od nas smanjio rizik od ove bolesti.


Nije bezazleno

- Konzumacija alkohola nije samo štetna za zdravlje vaše jetre već povećava rizik od raka dojke, usne šupljine, grla, jednjaka i debelog crijeva. Alkohol se metabolizira u acetaldehid, poznati kancerogen, koji može ozbiljno oštetiti DNK - rekla je Andrews u svom videu.

Osim alkohola, navodi kako bismo trebali iz svakodnevne prehrane izbaciti prerađenu hranu.

Prerađeno meso povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Visoka temperatura koja se koristi pri obradi može proizvesti kancerogene spojeve čime se dodatno povećava rizik za rak - rekla je.

Prerađene namirnice

Visokoprerađene namirnice obiluju kemijskim aditivima koji služe za poboljšanje okusa i produljenje trajnosti i što ih češće netko jede, to mu se više povećava rizik za razvoj bilo koje vrste raka.

Stručnjaci smatraju da je problem i u tome što je prerađena hrana bogata šećerom, solju i mastima, a siromašna vitaminima i vlaknima koji imaju zaštitnu ulogu za organizam.

U sklopu istraživanja analizirani su prehrambeni dnevnici 105 tisuća odraslih osoba i pokazalo se da su osobe kod kojih je čak 32 posto prehrane bazirano na prerađenim namirnicama imale 23 posto veći rizik za razvoj bilo kojeg raka tijekom idućih pet godina od onih ispitanika kod kojih su prerađene namirnice činile do 8 posto svakodnevne prehrane.

Namirnice koje djeluju protiv raka - ovo je 20 najboljih!


@oncology.nutrition.rd 🚫🥓 Processed Meats & Cancer Risk👇🏼 Did you know that consuming processed meats like bacon and sausages can increase your risk of cancer? These meats increase risk for 4 reasons: 1️⃣Nitrates/Nitrites: These are added to processed meats to preserve color and prevent spoilage. In lab studies, these compounds form cancer-causing compounds, carcinogens. 2️⃣Smoking: Smoked meats contain PAHs (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons), substances that are formed at high-heat and considered carcinogenic. 3️⃣Cooking at high temperatures: Meats cooked at high temperatures can also contain PAHs and heterocyclic amines (HCAs), which can damage DNA. 4️⃣Heme iron: The heme iron found in red meat may damage the lining of the colon. Want to learn more about the science behind processed meats, plant-based alternatives, and the safest cooking methods? Or curious about organic and nitrate-free options? I’ve got all the answers for you! Check out my brand new “Processed Meats Ultimate guidebook”, packed with all the info you need to make healthier choices around meats to reduce colon cancer risk.🫶🏼🥳 ✨ Get it now for just $19 – limited time offer! Link in bio! ✨ #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian
23. veljača 2025 14:29