
Nichole Andrews, registrirana dijetetičarka i nutricionistica specijalizirana za prehranu onkoloških pacijenata otkriva dva uobičajena proizvoda za koja tvrdi da povećavaju rizik od karcinoma. Vjeruje da bi njihovim izbacivanjem svatko od nas smanjio rizik od ove bolesti.
Nije bezazleno
- Konzumacija alkohola nije samo štetna za zdravlje vaše jetre već povećava rizik od raka dojke, usne šupljine, grla, jednjaka i debelog crijeva. Alkohol se metabolizira u acetaldehid, poznati kancerogen, koji može ozbiljno oštetiti DNK - rekla je Andrews u svom videu.
Osim alkohola, navodi kako bismo trebali iz svakodnevne prehrane izbaciti prerađenu hranu.
Prerađeno meso povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Visoka temperatura koja se koristi pri obradi može proizvesti kancerogene spojeve čime se dodatno povećava rizik za rak - rekla je.
Prerađene namirnice
Visokoprerađene namirnice obiluju kemijskim aditivima koji služe za poboljšanje okusa i produljenje trajnosti i što ih češće netko jede, to mu se više povećava rizik za razvoj bilo koje vrste raka.
Stručnjaci smatraju da je problem i u tome što je prerađena hrana bogata šećerom, solju i mastima, a siromašna vitaminima i vlaknima koji imaju zaštitnu ulogu za organizam.
U sklopu istraživanja analizirani su prehrambeni dnevnici 105 tisuća odraslih osoba i pokazalo se da su osobe kod kojih je čak 32 posto prehrane bazirano na prerađenim namirnicama imale 23 posto veći rizik za razvoj bilo kojeg raka tijekom idućih pet godina od onih ispitanika kod kojih su prerađene namirnice činile do 8 posto svakodnevne prehrane.
Namirnice koje djeluju protiv raka - ovo je 20 najboljih!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....