FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
ma ima do ljeta

Sočna, kremasta i lagana! Našli smo recept za čokoladnu tortu koja će vam podići raspoloženje u trenu

Torta se sastoji od dvije vrste biskvita i dvije vrste kreme

Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina


Dokazano je da čokolada podiže raspoloženje, zar ne? Ova čokoladna torta zasigurno će vas podići, a sastoji se od dvije vrste biskvita i dvije vrste kreme.

Prvi biskvit je od lješnjaka i bjelanjaka a drugi je čokoladni. Jedna krema je od tamne čokolade a druga od bijele čokolade. Između se nadziru slojevi šlaga koji se savršeno spajaju s kremom. Torta je sočna i kremasta, a što je meni osobno važno – lagana je i nije previše slatka!

image
NINA STOJANOV

1. Biskvit:

  • 12 bjelanjaka
  • 12 žlica šećera
  • 200 g mljevenih lješnjaka
  • 2 žlice brašna

2. Biskvit:

  • 3 jaja
  • 9 žlica šećera
  • 9 žlica ulja
  • 5 žlica brašna
  • 4 žlice gustina
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice mlijeka
  • 50 g kakaa u prahu

Krema:

  • 12 žumanjka
  • 180 g šećera
  • 3 pudinga od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 3 žlice brašna
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g bijele čokolade
  • 250 g maslaca
  • + 500 ml slatkog vrhnja
  • Još će vam trebati :
  • 200 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
  • 100 g tamne čokolade

Izrada:

  1. Za izradu prvog biskvita potrebno je izraditi bjelanjke.
  2. Bjelanjcima postepeno dodajte žlicu po žlicu šećera. Miješajte mikserom dok ne dobijete čvrst snijeg. Na kraju dodajte brašno i izmiješajte kratko.
  3. Mljevene lješnjake ručno umiješajte u smjesu.
  4. U okrugli kalup od 24 ili 26 cm stavite papir za pečenje.
  5. Ulijte smjesu u kalup i stavite peći na 180 °c stupnjeva, otprilike oko 25 minuta dok ne poprimi boju.
  6. Za drugi biskvit, potrebno je mikserom jaja izraditi sa šećerom. Postepeno dodajte ostale sastojke miješajući.
  7. Na kraju dodajte kakao u prahu i kratko izmiješajte.
  8. Pecite na isti način kao i prethodni biskvit.
  9. Kada su biskviti pečeni i ohlađeni, režite svaki na pola. Trebate dobiti 4 biskvitne podloge, odnosno od svakog biskvita 2 kore.

Izrada kreme:

  1. Mlijeko stavite kuhati.
  2. Žumanjke izradite sa šećerom.
  3. Od ukupne količine mlijeka odvojite nekoliko žlica i dodajte žumanjcima.
  4. Umiješajte prah pudinga od vanilije i brašno. Dobro sve izradite da vam se ne bi stvorile grudice.
  5. Kada se mlijeko zagrijalo, postepeno dodajte smjesu sa žumanjcima.
  6. Miješajte brzo pjenjačom.
  7. Kuhajte kremu dok se potpuno ne zgusne. Sklonite s vatre. Kremu podijelite u posude na dva jednaka dijela.
  8. U prvu kremu dodajte tamnu čokoladu a u drugu kremu bijelu čokoladu.
  9. Miješajte ručno dok se čokolade ne otope. Prekrijete kreme s prozirnom folijom i ostavite da se hlade.
  10. Kada su se kreme ohladile, izradite ih kratko s mikserom.
  11. U svaku kremu dodajte 125 g maslaca sobne temperature.
  12. Dobro izradite.
  13. Slatko vrhnje izradite u čvrsti šlag.


Slaganje torte:

  1. Slažite tortu u kalup istog promjera u kojem ste pekli biskvite.
  2. Na dno kalupa postavite prvi dio čokoladnog biskvita. Premažite ga jednim dijelom kreme od bijele čokolade, zatim slojem šlaga.
  3. Preko šlaga stavite prvi dio biskvita s lješnjacima. Premažite ga jednim dijelom kreme od tamne čokolade. Preko kreme nanesite sloj šlaga.
  4. Istim redoslijedom dovršite slaganje torte.
  5. Stavite tortu u hladnjak na par sati da se stegne.
  6. Tortu izvadite iz kalupa.
  7. Izradite slatko vrhnje u čvrsti šlag i dodajte otopljenu čokoladu koju ste prethodno malo ohladili.
  8. Premažite tortu.
  9. Ukrasite tortu po želji.
image
NINA STOJANOV


Ninu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
23. studeni 2024 12:13