
Uobičajeno je da za blagdane svi malo pretjeramo i skuhamo mnogo više jaja nego što ih na kraju pojedemo pa onaj višak jedemo još danima nakon Uskrsa. Stoga je korisno znati da se kuhana jaja mogu sigurno čuvati do tjedan dana u hladnjaku, ali, upozorava nutricionist Marko Šimić, ako su oguljena, treba ih potrošiti u roku od nekoliko dana.
- Primijetite li neugodan miris, promjenu boje ili da je bjelanjak sluzav, jaje više nije sigurno za konzumaciju. Ako su jaja oguljena, rok trajanja se skraćuje na tri do pet dana jer su izloženija zraku i bakterijama - pojašnjava nutricionist, uz važnu napomenu da ih ne ostavljamo na sobnoj temperaturi duže od dva sata kako bismo spriječili rast bakterija.
Nutricionist Šimić otkrio nam je i dva odlična recepta u kojima višak kuhanih jaja preostalih od Uskrsa možete upotrijebiti za pripremu kompletnog, uravnoteženog i zdravog obroka.
Proteinska salata s kuhanim jajima i avokadom
Sastav: 16 g proteina, 13 g ugljikohidrata, 19 g masti
Sastojci: 2 kuhana jaja, 1/2 avokada, 1 šalica svježeg špinata ili rikule, 5 cherry rajčica prerezanih napola, 2 mlada luka, 1 žlica grčkog jogurta, 1 žličica maslinova ulja, 1 žličica limunova soka, sol i papar po ukusu
Priprema:
1. Narežite jaja.
2. Zgnječite avokado s jogurtom, limunom, soli i paprom.
3. Pomiješajte povrće s maslinovim uljem.
4. Dodajte jaja i dresing od avokada, promiješajte i poslužite.
Integralni tost s kuhanim jajima i avokadom
Sastav: 11 g proteina, 22 g ugljikohidrata, 14 g masti, 254 kCal
Sastojci: 1 kriška integralnog ili proteinskog kruha, 1 kuhano jaje, 1/2 avokada, 1 žličica limunova soka, 1/2 žličice maslinova ulja, prstohvat soli i papra te po želji cherry rajčice, rotkvice, sjemenke lana ili sezama
Priprema:
1. Tostirajte kruh.
2. Zgnječite avokado s limunom, uljem, soli i paprom.
3. Namažite avokado i dodajte narezano jaje.
4. Ukrasite cherry rajčicama, rotkvicama ili sjemenkama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....