Tikvice su zahvalna namirnica i odlična zamjena za tjesteninu i krumpir pa od njih možete radidi "light" inačicu lazanja, musake i sličnih jela.
 Foto: iStock
Zdravo i fino

Tikvice su sada najslađe - da ih samo ne pohate, isprobajte naše recepte

Tikvice su odlične kuhane, na roštilju, punjene, u složencu ili varivima. U našim domaćinstvima najčešće se pohaju ili prže u tijestu od piva, a mi donosimo još pet ukusnih recepata

Iako se mogu kupiti u bilo koje doba godine, slasnim tikvicama sada je sezona. Postoji više vrsta tikvica, a razlikuju se po obliku, boji i okusu. Osim ploda tikvice jestiv je i njezin cvijet koji se obično poha.

Ovo povrće bogato je čitavim nizom nutrijenata:
  • manganom
  • vitaminom C
  • magnezijem
  • vitaminom A
  • kalijem
  • fosforom
  • bakrom
  • vitaminom B
  • prehrambenim vlaknima
  • folnom kiselinom.

Blagotvorno djeluje na probavni sustav, a ima i protuupalno djelovanje.

Ako je kora tikvice oštećena one brzo propadaju pa to imajte na umu. Možete ih i duboko zamrzavati. U tom slučaju preporuča se da ih kratko blanširate prije spremanja.

Foto: iStock
Osim što se mogu pohati, cvjetovi tikvica se mogu i puniti. Čime? Ovisi o vašoj inspiraciji.

Tikvice su odlične kuhane, na roštilju, punjene, u složencu ili varivima. U našim domaćinstvima najčešće se pohaju ili prže u tijestu od piva, a mi donosimo još pet ukusnih recepata.

1 kg tikvica
2 češnja češnjaka
½ l temeljca
1 dcl vrhnja za kuhanje
peršin

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju izdinstajte češnjak.
  2. Dodajte tikvice narezane na kockice i prepržite.
  3. Dodajte temeljac, sol i papar i kuhajte još pola sata.
  4. Kad su tikvice kuhane usitnite ih štapnim mikserom, dodajte vrhnje za kuhanje, te kuhajte još minutu.
  5. Posipajte peršinom.


Prijedlog:
Po želji tikvicama možete dodati i drugo povrće, primjerice mrkvu, celer, brokulu ili krumpir.

½ kg tikvica
10 dkg brašna
1 jaje
krušne mrvice
4 žlice masti

Priprema:

  1. Tikvice naribajte, posolite te nakon nekoliko minuta ocijedite suvišnu vodu.
  2. Razmutite jaje, dodajte brašno, malo krušnih mrvica, sol i papar.
  3. Ako je smjesa pregusta možete dodati malo mlijeka.
  4. Umiješajte tikvice i oblikujte popečke.
  5. Pecite u vrućoj masti.

½ kg tikvica
20 dkg zelenih mahuna
20 dkg blitve
3 krumpira

Priprema:

  1. Tikvicama skinite krajeve, odrežite ih na nekoliko većih komada.
  2. Kada voda provrije stavite krumpire, malo poslije i tikvice, blitvu i zelene mahune.
  3. Kuhajte dok povrće ne omekša.
  4. Ocijedite, malo usitnite i zalijte maslinovim uljem.
  5. Dodajte nasjeckani češnjak, posolite i popaprite.

½ kg tikvica
2 češnja češnjaka
2 šake riže
1 dcl bijelog vina
temeljac
maslinovo ulje
žličica maslaca
crne masline, po želji

Priprema:

  1. Na ulju zažutite češnjak, dodajte sitno izrezane tikvice i propržite.
  2. Dodajte rižu i podlijte temeljcem.
  3. Začinite, podlijte s malo bijelog vina i lagano kuhajte uz stalno nadolijevanje temeljcem.
  4. Kuhajte dok riža ne omekša.
  5. Prije posluživanja dodajte žličicu maslaca i promiješajte.

1 kg tikvica
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
2 tunjevine iz konzerve
250 dkg kravljeg sira
1 dcl vrhnja za kuhanje
parmezan

Priprema:

  1. Tikvice izdubite.
  2. Tkivo zažutite na ulju na kojoj se prethodno izdinstao češnjak, posolite i popaprite.
  3. Smjesu skinite s vatre, dodajte tunjevinu iz konzerve koju ste prethodno ocijedili, te svježi sir i dobro promiješajte.
  4. Smjesom punite izdubljene tikvice, te stavite u namašćeni pleh.
  5. Prelijte ih vrhnjem za kuhanje i posipajte parmezanom
  6. Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta tj. dok ne porumeni.


Prijedlog:
Osim tunjevinom, tikvice se mogu puniti i mljevenim mesom. Poslužite uz salatu.

Linker
28. studeni 2024 04:32