
Bademovo brašno popularna je alternativa pšeničnom, bogato je zdravim mastima, proteinima i vlaknima, a osim toga, odličan je saveznik u regulaciji šećera u krvi te idealna zamjena koju koriste osobe s celijakijom. Dodatno, badem sadrži vitamin E, snažan antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa i usporava starenje. Grickanje ove namirnice pridonosi zdravlju srca jer smanjuje loš kolesterol, dok visok udio magnezija pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju stresa. Uz to, podržava zdravlje kostiju zahvaljujući kalciju i fosforu.
Biskvit od badema
No, osim grickanja ovaj orašasti plod može se iskoristiti na doista različite načine, a jedan od njih može biti savršen kolač, biskvit koji može poslužiti kao odličan doručak uz jogurt ili pak slasni međuobrok tijekom dana. Za sljedeći recept trebat će vam:
- 3 velika jaja
- 100 g šećera
- 80 ml mlijeka
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice morske soli
- 5 ml ekstrakta vanilije
- 10 ml ekstrakta badema
- 120 ml maslaca
- 300 g bademovog brašna
Za ukrašavanje
- 60 g narezanih badema
- 20 g šećera u prahu (ili eritrita)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Okruglu tepsiju za kolač obložite papirom za pečenje.
2. U velikoj posudi ručnom pjenjačom umutite jaja, šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i badema te otopljeni maslac.
3. Dodati prašak za pecivo i sol, a bademovo brašno postupno dodajte u tekuće sastojke i miješajte kuhačom dok se ne dobije gusta, pomalo zrnasta smjesa za kolače.
4. Tijesto za kolač od badema izlijte u podmazan pleh i po vrhu pospite narezane bademe.
5. Pecite kolač 40-45 minuta na središnjoj rešetki pećnice. Kad je pečen, kolač izvadite ga iz tepsije i ostavite ga da se ohladi barem tri sata prije rezanja.
6. Prema želji pospite šećer u prahu na vrh kolača.
Skladištenje
Čuvajte kolač u zatvorenoj kutiji za kolače u hladnjaku do četiri dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....