
Pripremila: Ana Večerić, fitness trenerica
Žene često teško gube kilograme jer balansiraju posao, kućanske obaveze i brigu o obitelji, ostavljajući prehranu po strani. U užurbanom danu rijetko se nađe vremena za pripremu zdravih obroka, pa se nerijetko poseže za pekarom, brzom hranom ili grickalicama.
Druga česta situacija je preskakanje obroka, što dovodi do prejedanja u večernjim satima i usporavanja metabolizma.
Priprema obroka unaprijed može biti jednostavan, ali učinkovit način za bolju prehranu i kontrolu težine. Kuhanje dan ranije ne mora biti komplicirano - uz malo planiranja možete uštedjeti vrijeme i izbjeći loše prehrambene odluke.
Već 15-20 minuta pripreme može vam osigurati hranjiv obrok koji će vas držati sitima i sa zavidnom dozom energije tijekom dana. Osim što izbjegavate nezdravu hranu, ovakav pristup pomaže u regulaciji apetita, smanjenju umora i poboljšanju probave. Kako biste si olakšali svakodnevicu, donosimo vam tri jednostavna recepta koja možete ponijeti na posao i preuzeti kontrolu nad prehranom - bez dodatnog stresa!
1. Popečci od puretine s umakom od grčkog jogurta
Ako tražite zdrav i proteinski bogat obrok, popečci od puretine s umakom od grčkog jogurta savršen su izbor. Sočni, mekani i puni okusa, ovi popečci pripremaju se brzo i jednostavno, a lagani umak od grčkog jogurta daje im dodatnu svježinu.
Sastojci:
- 2 filea puretine
- 1 jaje
- naribana mozzarella
- feta sir
- himalajska sol, papar, maslinovo ulje
Upute za pripremu:
- Puretinu nasjeckati na kockice i začiniti s himalajskom soli i paprom pa sve dobro izmiješati s malo maslinovog ulja.
- Ostaviti meso sa strane i u drugu zdjelu izmutiti 2 jaja pa u staklenoj posudi izmiješati s pripremljenim mesom, mozzarellom ili naribanim sirom po izboru.
- Za bolje povezivanje možemo koristiti i krušne mrvice.
- Oblikovati od smjese kuglice i na tavi zagrijati malo maslinovog ulja.
- Kratko popeći s jedne i druge strane dok popečci ne poprime boju.
U zdjeli pomiješati grčki jogurt, 1 žlicu limunovog soka, 1 žlicu senfa, dodati vlasac i peršin pa sve skupa dobro promiješati i po želji dodati sol, papar i malo maslinovog ulja. Servirati popečke uz umak. Uživajte!
2. Pita od špinata s batatom
Za one koji vole hranjive i ukusne pite, pita od špinata s batatom pravi je pogodak. Spoj kremastog špinata i slatkastog batata čini ovu pitu bogatom vlaknima i vitaminima, a istovremeno laganom i zasitnom.
Sastojci:
- batat
- špinat
- luk
- 4 jaja
- mlijeko
- muškatni oraščić
- mozzarella
- sol, papar
Upute za pripremu:
- Narezati batat na ploškice i poslagati ga na podlogu zdjele za pečenje. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Staviti u pećnicu i zapeći.
- Dok se batat peče na malo maslinovog ulja staviti luk i češnjak i kratko prodinstati.
- Narezati špinat i dodavati u tavu s lukom i češnjakom pa čekati da se skroz prokuha i omekša.
- Dok čekamo špinat, stavljamo u zdjelu 4 cijela jaja, začine sol, papar, muškatni oraščić i bademovo ili kokosovo mlijeko pa sve izmiješati. Za kraj, dodati još naribanu mozzarellu u smjesu.
- Izvaditi zdjelu s batatom iz pećnice pa nadjenuti s gotovim špinatom i sve preliti sa smjesom od mozzarelle i jaja
- . Dodatno još na vrh staviti mozzarellu i peći još 20-30 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Pita je spremna za posluživanje!
3. Slane palačinke s tikvicama i pancetom
Slane palačinke mogu biti odličan izbor za večeru, a verzija s tikvicama i pancetom donosi savršen balans hrskavosti i sočnosti. Brzo su gotove, ukusne i pune hranjivih sastojaka, idealne za one koji žele nešto drugačije i nutritivno bogato.
Sastojci:
- 2 jaja
- 150g brašna
- 1 dcl mlijeka
- 0.5 dcl mineralne vode
- 1 tikvica
- pola glavice luka
- panceta
- sol, peršin, ulje
Upute za pripremu:
- Izmutiti jaja i lagano dodavati brašno, mineralnu vodu, mlijeko i preostalo brašno.
- Smjesu dobro promiješati i dodati malo soli pa ostaviti kratko u hladnjaku.
- Oguliti luk i staviti na tavu na malo maslinovog ulja pa prodinstati.
- Naribati tikvicu i posoliti je pa je ostaviti na 15 minuta da nam se iscijedi voda.
- Slaninu narezati na kockice ili trakice pa dobro iscijediti višak vode iz tikvice i dodati je na tavu i držati dok ne ispari.
- Nakon toga dodati nasjeckanu slaninu i dobro izmiješati dok se ne zapeče i na kraju sve skupa prebaciti u smjesu od palačinki.
- Izlijevati na tavu i peći dok s obje strane ne pripreme zlatno-žučkastu boju.
- Palačinke možete poslužiti uz umak od grčkog jogurta. Dobar tek!
Još ideja za tjedni plan obroka koje možeš ponijeti i na posao s detaljnim video uputama za pripremu preuzmite u besplatnoj Momtivation aplikaciji i uživajte u receptima prilagođenima mamama...
Momtivation je osmišljena posebno za zauzete mame i uz večere očekuju vas i besplatni treninzi, deserti, međuobroci, recepti za doručak i ručak...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....