SHUTTERSTOCK
zdravlje crijeva

Trik s plavim muffinom otkrit će u kakvom je zaista stanju vaša probava

Normaliziranju probave mogu pomoći i namirnice poput kivija, raži i psylliuma

Idete li nakon obroka na wc trčeći ili taj proces traje i traje? Ne brinite, ne postoji onaj bolji odgovor jer ni jedan od nabrojenih scenarija nije dobar. Putovanje hrane kroz tijelo je složen proces koji, među ostalim, može biti i odličan indikator zdravlja.

Spora probava

Tako, sporo probavljanje hrane može biti povezano s rizikom za rak debelog crijeva jer produljuje izloženost stijenke crijeva potencijalnim karcinogenima u stolici. Osim toga, sporiji protok hrane kroz tijelo može negativno utjecati i na zdravlje crijevnog mikrobioma. Štoviše, prema istraživanju znanstvenice i dijetetičarke Emily Leeming otkriveno je da je sporo vrijeme prolaska hrane (od više od 59 sati) povezano s višim razinama loših crijevnih bakterija koje su prethodno bile povezane s markerima lošeg zdravlja srca i upale. Mikrobi se u crijevima izlučuju stolicom, no kada se vrijeme cjelokupnog procesa (od trenutka pojedene hrane pa do izlučivanja stolicom) odvija sporo, oni se nastavljaju razmnožavati, dok istovremeno njihov izvor hrane, prvenstveno vlakana, postaje sve oskudniji jer treba više vremena da do njih dođe. Mikrobi, pojašnjava Leeming, tada mogu završiti s proizvodnjom štetnih nusproizvoda povezanih s upalom, koja je često preteča bolesti. Zbog toga savjeti struke o jedenju hrane s više vlakana i općenito unošenje preporučenih 30 grama dnevno uz vodu, itekako imaju smisla.

Brza probava

Druga krajnost je kratko vrijeme prolaza hrane kroz crijeva što također može imati negativne reperkusije na zdravlje. Naime, hrana koja prebrzo putuje kroz crijeva može dovesti do slabije apsorpcije hranjivih tvari, što rezultira padom energije, a mi postajemo ubrzo gladni. Osim toga, može se smanjiti ukupni broj mikroba koji žive u vašim crijevima od kojih neki imaju vitalnu ulogu u zaštiti od infekcija ili su povezani s raspoloženjem.

Idealni scenarij

Optimalnim procesom probave, ističe dijetetičarka, smatra se vrijeme između 14 i 58 sati. To je dovoljno dugo da se hranjive tvari apsorbiraju, a opet ne previše da crijevnim mikrobima počne ponestajati željenog izvora hrane. No, kako ćete to primijetiti?

image
SHUTTERSTOCK

Trik s plavim muffinima

Osim očitih simptoma sporijeg probavnog procesa među koje ubrajamo nadutost, naprezanje i tvrdu stolicu kao i odlaske na wc manje od tri puta tjedno, postoje i druge metode uz pomoć kojih možete izmjeriti trajanje procesa koji se događa u crijevima. Potrebno je samo malo kreativnosti i dobre zabave u kuhinji, a to uključuje muffine koje ćete obojiti prehrambenom bojom, primjerice plavom. Ako niste ljubitelj kolača, umjesto toga možete pojesti kukuruz šećerac koji se lako uoči u stolici ili ciklu koja također daje crvenkastu notu stolici.

Top namirnice

Razumljivo je da oni koji se muče, bilo s brzom ili sporom probavom, dali bi sve za zlatnu sredinu. Dobra vijest je da je ona ostvariva, a to ponovno uključuje kvalitetan izbor namirnica. Leeming preporučuje sljedeće:

  • Kivi - povećava vodu i volumen u crijevima zahvaljujući vlaknima koja zadržavaju vodu i pomažu omekšati stolicu i poboljšati rad crijeva. Jedenje dva kivija dnevno tijekom jednog mjeseca pomaže kod problema sa zatvorom, pokazala je velika studija objavljena u The American Journal of Gastroenterology.Prijašnja studija je također otkrila da dva kivija dnevno skraćuju vrijeme prolaza kroz crijeva kod onih sa zatvorom u prosjeku za osam sati.
  • Psyllium ili indijski trputac sadrži mnogo vlakana koja prirodno reguliraju probavu, potiču izlučivanje otpadnih tvari i pridonose osjećaju sitosti.
  • Raž - bogatija je dijetalnim vlaknima od ostalih žitarica. Uz to, studijom https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20089780/ objavljenom u Journal of Nutrition dokazano je da raženi kruh ubrzava sporo vrijeme prolaska kroz crijeva za 23 posto u usporedbi s bijelim kruhom.
  • Tri suhe šljive imaju tri grama vlakana, a sadrže i fenolnu tvar koja potiče kontrakcije crijeva i izaziva poriv na obavljanje nužde. Od suhog voća, odličan izbor su i suhe smokve koje imaju prednost da manje uzrokuju nadimanje od suhih šljiva.
  • Bez vode ništa. Adekvatna hidratacija pomaže omekšati stolicu te potiče redovito pražnjenje crijeva. Štoviše, hidracija podupire cjelokupnu funkciju probavnog sustava, olakšava kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt i smanjuje vjerojatnost nakupljanja plinova.

24. siječanj 2025 12:00