SHUTTERSTOCK
Dodajte ih jelima

Otkriveni pozitivni učinci borovnica na zdravlje srca i crijeva kod starijih osoba

Dostupne su u svježem, smrznutom, sušenom obliku, a čak i u prahu

Ponekad i najmanje promjene donose najveće rezultate. Jedan od takvih primjera je nedavna studija objavljena u časopisu Nutrients. Ona, naime, pridonosi sve brojnijim dokazima da svakodnevna konzumacija borovnica može imati snažne učinke na zdravlje srca i crijeva. Konkretno, u spomenutoj studiji ovaj se zaključak osobito odnosi na stariju populaciju koja se suočava s viškom kilograma.

Moć borovnice

Poznato je da se pravo bogatstvo ovih bobica krije se u visokom sadržaju polifenola, posebice antocijanina. Ovi antioksidansi poznati su po tome što smanjuju oksidativni stres i upalu, koji su ključni čimbenici u razvoju srčanih bolesti. Također poboljšavaju funkciju krvnih žila, pomažu u ravnoteži kolesterola i doprinose metaboličkom zdravlju. Najnovija istraživanja upućuju i na njihov utjecaj na crijevnu mikrobiotu, važan čimbenik općeg zdravlja. Upravo zbog tog potencijala, znanstvenici su proveli BEACTIVE studiju. Kliničko ispitivanje trajalo je 12 tjedana, a istraživalo je kako dodatak borovnica prehrani može utjecati na pokazatelje zdravlja srca i bakterije u crijevima kod starijih osoba.

Detalji studije

U studiju je uključeno 55 osoba starijih od 60 godina koje nisu bile fizički aktivne i čiji je indeks tjelesne mase bio u rasponu od prekomjerne tjelesne težine do umjerene pretilosti. Sudionici su podijeljeni u dvije skupine - jedna je dvaput dnevno konzumirala napitak s prahom borovnice (ekvivalent oko 1,5 šalice svježih borovnica dnevno), dok je druga skupina pila placebo napitak sličnog izgleda. Obje su skupine također slijedile lagani program tjelesne aktivnosti - nosili su fitness narukvice radi praćenja kretanja i redovito su analizirani njihovi prehrambeni unos i zdravstveni pokazatelji. Također, na početku i kraju istraživanja prikupljeni su uzorci krvi i stolice.

Iznenađujući rezultati

Nakon 12 tjedana obje su skupine pokazale poboljšanja u razini kolesterola, međutim, na drugačiji način od očekivanog. Skupina koja je primala placebo zabilježila je značajno smanjenje ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i proteina ApoB povezanog s lošim česticama kolesterola. S druge strane, skupina koja je konzumirala borovnice imala je smanjene razine HDL kolesterola i proteina ApoA-I, koji je povezan s HDL-om.

Iako ti rezultati na prvi pogled mogu izgledati zbunjujuće, skupina koja je konzumirala borovnice zabilježila je pozitivne promjene u određenim postprandijalnim kolesterolskim pokazateljima i smanjenje manjih, opasnijih LDL čestica koje se češće povezuju s kardiovaskularnim rizicima.

Najzanimljiviji nalaz bio je vezan uz crijeva. Samo je skupina koja je konzumirala borovnice imala povećanje specifične vrste bakterije Coriobacteriales incertae sedis, koja razgrađuje i apsorbira korisne spojeve iz borovnica. To sugerira da se tijelo s vremenom prilagođava za bolju iskoristivost hranjivih tvari iz borovnica.

Jednostavan korak prema boljem zdravlju

Unatoč relativno maloj skupini ispitanika, nalazi su ipak ohrabrujući. Sama činjenica da starije osobe mogu doživjeti mjerljive promjene u zdravlju srca i crijeva jednostavnim dodavanjem borovnica u svoju prehranu, vrlo je značajna. Za razliku od lijekova ili restriktivnih dijeta, borovnice predstavljaju lako provedivu promjenu koju gotovo svatko može uvesti. Uz to, dostupne su u svježem, smrznutom, sušenom obliku, a čak i u prahu.

Iako je potrebno dodatno istraživanje, jedno jesasvim jasno - borovnice su opravdano zaslužile svoju reputaciju supernamirnice. Za starije osobe, njihova svakodnevna konzumacija može značiti zdravije srce, uravnoteženiju crijevnu mikrobiotu i općenito bolju kvalitetu života. Stoga, sljedeći put kada pripremate obrok, razmislite o tome da ubacite šaku borovnica, vaše srce i crijeva bit će vam zahvalni.

06. travanj 2025 11:21