SHUTTERSTOCK
isprobajte

Vikend recept: Savijača od lješnjaka i marcipana

Lješnaci su prava su riznica prvorazrednih hranjivih tvari

U našim krajevima lješnjak je vrlo rasprostranjen a za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov speciičan slatkasti okus i visoke nutritivne vrijednosti. U svijetu se svake godine proizvede više od 800 tisuća tona lješnjaka. Od davnina se lješnjak koristio kao sredstvo za liječenje mnogih bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

Vikend je idealno vrijeme da napravite ovaj jednostavan desert.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 400 grama brašna
  • 2 čajne žličice suhog kvasca
  • 40 grama šećera
  • prstohvat soli
  • 50 grama margarina
  • 1 jaje
  • 3 dl mlijeka

ZA NADJEV:

  • 250 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g grožđica
  • 50 g šećera
  • mljeveni klinčići, cimet
  • 150 g marcipana
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica neprskane narančine kore

PRIPREMA:

  1. Zamijesite tijesto od svih sastojaka i pustite ga da odstoji sat do dva.
  2. Razvucite koru na debljinu od centimetar i pol i ostavite da odstoji razvučeno još pola sata.
  3. Sve sastojke za nadjev izmiješajte i ravnomjerno razmažite po kori.
  4. Zarolajte, premažite žumancem u koje ste dodali nekoliko kapi ulja.
  5. Stavite u podmazan lim, ostavite još dvadeset minuta da odstoji.
  6. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne porumeni.
17. prosinac 2024 12:44