SHUTTERSTOCK
jeftina i dostupna

Zimska supernamirnica najjeftinija je opcija za obnovu jetre i liječenje gihta, a snizit će i kolesterol

Kako dodati više povrća u svoj jelovnik


Često je zanemaren unatoč njegovom impresivnom nutritivnom sadržaju, obilju vitamina C, vitamina K i vlakana. Uz to, poboljšava probavu i zdravlje srca, a tu nije kraj njegovim dobrobitima za zdravlje. No, kako da ovo "skromno" povrće podignete na višu razinu i učinite ga kraljem obroka, a ne samo dosadnim dodatkom? Kuharica Meliz Berg ima jednostavnu metodu koja jamči da kupus na vašem tanjuru ima raskošan okus. Tehnika o kojoj je riječ funkcionira sa svakom vrstom kupusa, osim crvenog, a naročito je prikladna kad želite iskoristiti ostatke.


Najbolji recept

- Prvo ga popržite na malo maslinovog ulja, i to sitno nasjeckano, sve dok ne potamni. Zatim dodajte 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca, punu čajnu žličicu sušene mente i prstohvat crnog papra i kuhajte na najjačoj vatri dok se tekućina ne reducira. Možete dodati i mali komadić maslaca za još raskošniji okus, iako to nije neophodno - kaže Meliz koja je pokazala i rezultat, ukusno jelo bogatog okusa.

- Jednostavno je za pripremu i savršeno se slaže s bilo kojom prženom namirnicom, ali i s bilo kojim drugim jelom. To je zaista odličan povrtni prilog s kojim ne možete pogriješiti – podijelila je Meliz svoje oduševljenje tim jednostavnim, ali izuzetno ukusnim jelom, a njezin je recept privukao mnogo pažnje i pozitivnih komentara.

Super hrana

Kupus, kao i ostalo povrće iz obitelji krstašica, obiluje vitaminima i mineralima za kojim vaše tijelo čezne, a istodobno ima nizak udio kalorija. S obzirom na njegov nutritivni profil, kupus se svakako može smatrati super hranom, no često je zapostavljen u korist nekih drugih trendi zdravih namirnica. U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.

21. veljača 2025 08:27