SHUTTERSTOCK
Mljac

Badnjak ne možemo zamisliti bez njega! Ova riba potiče zdravlje srca i mozga te pomaže u mršavljenju

To je riba prepuna proteina, vitamina B i minerala, a zbog toga ima brojne zdravstvene benefite

Brojne običaje i recepte vežemo uz Božić, ali Badnjak ne možemo zamisliti bez bakalara. To je riba prepuna proteina, vitamina B i minerala. Međutim, za razliku od mnogih drugih vrsta morskih plodova, bakalar se ne promovira često kao zdrava hrana, pa se možete zapitati je li dobar za vas.


Što je bakalar?

Ova delicija iz sjevernog Atlantika je bogata nutrijentima, može narasti i do 150 centimetara te živjeti do 20 godina. Zbog prekomjernog izlova danas je zaštićen propisima o ribolovu kojima je cilj podići njegovu populaciju, a da ga se pritom još uvijek smije redovito loviti.


Zašto ga trebate jesti?

Ova riba sadrži nekoliko važnih nutrijenata koji su potrebni vašem tijelu, piše Healthline. Ovo su samo neki od njih:

Visok udio nemasnih proteina

Ako tražite namirnicu koja će vam pomoći da dođete u top formu, ne tražite dalje od bakalara. Sadrži puno proteina, ali malo kalorija, masti i ugljikohidrata, a to je kombinacija koja će vam pomoći u postizanju odlične forme.

Na 100 grama sadrži samo 105 kalorija, nijedan gram ugljikohidrata, čak 23 grama proteina i manje od jednog grama masti. Bakalar je skupa namirnica pa si ju zato mnogi ne mogu priuštiti na tjednoj bazi, ali ako možete često, tijelo će vam biti zahvalno.

Izvrstan izvor vitamina B

Obično kad govorimo o vitaminima, najčešće se spominje vitamin C. Međutim, vitamin B ima mnoge bitne funkcije u vašem tijelu, uključujući metaboliziranje hranjivih tvari i oslobađanje energije iz hrane, a upravo je bakalar dobar izvor ovog važnog nutrijenata. Već sa 100 grama bakalara, unosite oko 35 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina B12 za odrasle.

Opservacijske studije su otkrile da čak 30 posto osoba koje su hospitalizirane zbog depresije ima manjak vitamina B12, a liječnici sumnjaju da je taj broj i veći budući da testiranje razine vitamina B12 u organizmu nije standardna procedura u obradi psihičkih bolesnika. Stoga za svoje mentalno zdravlje, jedite bakalar.

Uz druge vitalne funkcije, vitamin B12 pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i DNK. Uz to, dobar je izvor vitamina B6 i niacina, a oba su neophodna za stotine značajnih kemijskih reakcija u vašem tijelu.

Bogat fosforom i selenom

Fosfor je esencijalni mineral čija je glavna uloga u ljudskom tijelu rast i obnova tjelesnih stanica i tkiva. Sve tjelesne stanice sadrže ovaj mineral, a 85 posto ukupnog fosfora je u kostima i zubima. Možda se o njemu ne piše i ne govori toliko mnogo kao o kalciju, magneziju ili željezu, ali fosfor je, uz kalcij, najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu i na njega odlazi čak jedan posto čovjekove tjelesne mase. Upravo bakalar sadrži ovaj važan mineral.

Uz fosfor, ova riba sadrži i selen. To je esencijalni mineral vrlo važan za zdravlje, a iako nam je potreban u relativno malim količinama, nužan je za mnoge tjelesne procese: utječe na pravilan rad mozga i kognitivnu funkciju, zdrav imunosni sustav, na plodnost muškaraca i žena. Sudjeluje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pridonosi metabolizmu hormona štitnjače i sintezi DNK te pomaže u zaštiti od oksidativnih oštećenja i infekcija.


Koji su potencijalni zdravstveni benefiti?

Postoji nekoliko potencijalnih prednosti dodavanja bakalara u vašu prehranu.

Potiče zdravlje srca i zdravu težinu

Konzumacija ribe povezana je s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući niži rizik od srčanih bolesti i podršku radu mozga.

Međutim, važno je napomenuti da bakalar i druge nemasne ribe imaju manje omega-3 masnih kiselina od masne ribe poput lososa. Unatoč tome, bakalar sadrži razne nutrijente koji mogu održati zdravlje srca. Znamo da je i za zdravlje srca jako važno održavati zdravu tjelesnu težinu, a upravo niskokalorična namirnica poput bakalara vam može pomoći u tome. Kao što je ranije spomenuto, bakalar je također dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a bez tog važnog makronutrijenata nema uspješnog mršavljenja.

Nizak sadržaj žive

Jedan potencijalni zdravstveni problem povezan s konzumacijom ribe je izloženost živi. Razlog je to što vode mogu biti kontaminirane živom, otrovnim teškim metalom, koja se onda nakuplja u ribama. Kada ljudi jedu ribe koje sadrže ovaj teški metal, mogu se javiti razni zdravstveni problemi.

U teškim slučajevima, trovanje živom kod ljudi može rezultirati oštećenjem mozga, što može biti posebno zabrinjavajuće kod dojilja ili trudnica zbog moguće štete za dijete u razvoju.

U ribama se najviše razine žive često nalaze kod vrsta koje imaju duži životni vijek i relativno su visoko u hranidbenom lancu. Ribe s najvećim udjelom žive uključuju morskog psa, sabljarku, kraljevsku skušu, tunu, iverak i brancin. Bakalar ima manje žive od ovih riba što ga čini boljim izborom za one koji žele izbjeći toksine.

Poboljšava funkcioniranje mozga

Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, odaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tijekom tjedan dana osiguralo bi 380 miligrama EPA i DHA dnevno (omega-3 masne kiseline).

U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji izvijestili su da prehrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje utjecaj gena koji je povezan s razvojem Alzheimerove bolesti. Također, normalne razine folata i vitamina B12 u krvi povezane su sa smanjenom razinom demencije ili drugih poremećaja kognitivnih funkcija. Upravo sve te blagodati se nalaze u bakalaru.

Linker
24. studeni 2024 05:04