![36171171](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/31/k_36171171_640.png)
Nedavno objavljeno istraživanje financirano od Cancer Research UK organizacije predstavilo je visoko preciznu metodu za predviđanje rizika od raka debelog crijeva kod osoba s upalnim bolestima crijeva uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.
Trenutačno se oboljelima s upalnim bolestima crijeva nude redovite kontrole na pretkancerogene izrasline u crijevima, koje, ako se otkriju, ukazuju na oko 30 posto šanse za razvoj raka crijeva tijekom 10 godina. Međutim, spomenuto istraživanje u Velikoj Britaniji otkrilo je da su DNK promjene u tim prekanceroznim stanicama, analizirane algoritmom, bile više od 90 posto točne u predviđanju tko će razviti rak crijeva u sljedećih pet godina, prenosi BBC.
Osam dobrih navika
Iako ova studija bez sumnje predstavlja značajan korak u predviđanju raka, životne navike i dalje igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika. Prema podacima HZJZ-a iz 2020. spomenimo da je u Hrvatskoj ovaj je rak najčešći novodijagnosticirani rak s gotovo 4.000 novih slučajeva godišnje. Stoga, razmislite o sljedećim koracima:
1. Prestanite pušiti
Pušenje ubrajamo među glavne čimbenike rizika za razvoj raka debelog crijeva. Što je veći broj popušenih cigareta dnevno, to je veća vjerojatnost obolijevanja, stoga prestanak pušenja predstavlja jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje tog rizika.
2. Smanjite unos crvenog mesa
Crveno meso kao i ono prerađeno također je povezano s rizikom od raka debelog crijeva. Da biste ga smanjili, birajte zdravije alternative poput piletine, ribe ili biljnih proteina.
3. Povećajte unos vlakana
Vlakna i crijeva se vole. Pobrinite se da u svoje tijelo unesete 30 grama ovih ugljikohidrata dnevno kroz namirnice poput integralnog kruha, smeđe riže, voća, povrća, mahunarki i zobi.
4. Povećajte unos kalcija
Kalcij može pomoći u zaštiti debelog crijeva tako što se veže s određenim tvarima u probavnom sustavu koje mogu oštetiti crijevnu stijenku. Time smanjuje njihovu štetnost i pomaže održati crijeva zdravima. Stoga u prehranu uključite mliječne proizvode.
5. Izbjegavajte ultra prerađenu hranu
Fina je, međutim, izrazito loša za naše zdravlje. Visoko prerađena hrana poput čipsa, raznih grickalica, kobasica, mesnih prerađevina, gaziranih pića i industrijskih pekarskih proizvoda povezana je s povećanim rizikom od raka. Smanjenje njihove konzumacije doprinosi općem zdravlju te smanjuje osjetljivost na rak.
6. Održavajte zdravu tjelesnu masu
Pretilost je poznati čimbenik rizika za rak debelog crijeva, stoga je važno utjecati i na ovu komponentu s kojom ćete značajno smanjiti šanse za razvoj bolesti.
7. Ograničite konzumaciju alkohola
Prekomjerno konzumiranje alkohola ni na koji način nije dobro, a među ostalim, povećava rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva. Ograničite unos alkohola i tako smanjite rizik.
8. Tjelesna aktivnost
Redovita tjelesna aktivnost čini čuda. Ciljajte na najmanje 150 minuta umjerene tjelovježbe tjedno, poput brzog hodanja ili plivanja, kako biste smanjili rizik od raka debelog crijeva.
Malim, ali značajnim promjenama životnih obrazaca možete puno toga postići za svoje cjelokupno zdravlje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....