SHUTTERSTOCK
Jedite je svaki dan

Stručnjak tvrdi: Pristupačna namirnica može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 20 posto

Loša prehrana jedan je od mogućih uzroka porasta broja slučajeva bolesti kod mladih

Vrhunski onkološki kirurg poručuje ljudima da dodaju porciju jogurta u svakodnevnu prehranu kako bi smanjili rizik za rak debelog crijeva. Profesor Justin Stebbing tvrdi da ovaj omiljeni mliječni proizvod prirodno sadrži bakterije koje suzbijaju rak te tako smanjuje rizik za rak debelog crijeva za čak 20 posto. Ističe kako su ga, kao onkologa, mnogi ljudi pitali kako mogu smanjiti rizik, a odgovor je tako jednostavan.

- Sve je više dokaza koji upućuju na to da redovita konzumacija jogurta može imati zaštitni učinak protiv određenih agresivnih tipova raka debelog crijeva. No, ne donose svi jogurti iste dobrobiti. Različiti procesi fermentacije mogu rezultirati različitim razinama korisnih bakterija pa stoga dajte prednost jogurtima koji sadrže žive kulture - poručuje prof. Stebbing. Dodaje i da je običan, bijeli, nezaslađen i punomasni jogurt najbogatiji proteinima te sadrži najmanje šećera i aditiva.

Dragocjene bifidobakterije

Savjet profesora Stebbinga uslijedio je nakon impresivne studije objavljene prošli mjesec koja je otkrila da su osobe koje su jele najmanje dvije porcije jogurta tjedno tijekom tri desetljeća imale za petinu manji rizik za obolijevanje od određenog oblika raka debelog crijeva. Preciznije, imali su manji rizik za razvoj tumora koji sadrži bifidobakterije. To je tip bakterija prisutnih u crijevima koje su korisne jer pomažu u probavi vlakana i štite od infekcija. No, isti taj tip bakterija prisutan je i u nekim tipovima raka debelog crijeva, iako stručnjaci vjeruju da one nisu uzrok raka. Ipak, kako kaže prof. Stebbing, upravo te vrste tumora imaju jednu od najnižih stopa preživljenja. Stručnjaci vjeruju da bifidobakterije prirodno prisutne u jogurtu imaju protutumorski učinak, sprečavajući formiranje tumora, iako točan mehanizam njihovog djelovanja još nije potpuno razjašnjen. Vjeruje se i da bi jogurt mogao imati protuupalni učinak na sluznicu debelog crijeva, što dodatno smanjuje rizik za rak.

I mlijeko štiti

Studija provedena na Sveučilištu Harvard, u koju je bilo uključeno više od 130.000 ljudi, nije prva koja je otkrila povezanost između mliječnih proizvoda i zaštite od raka debelog crijeva. Britanska studija objavljena u siječnju ove godine otkrila je da povećanje unosa mlijeka za samo jednu čašu dnevno može značajno smanjiti vjerojatnost za razvoj raka debelog crijeva. Znanstvenici su prikupili podatke više od 542 žene te su otkrili da su one koje su pile jednu veliku čašu mlijeka dnevno imale 17 posto niži rizik za razvoj opake bolesti. Pretpostavljaju da se pozitivni učinak može pripisati utjecaju mliječnih proizvoda na zdravu crijevnu floru, što bi se moglo objasniti visokom količinom kalcija u njima.

- Moguće je da kalcij štiti od raka tako što veže potencijalno štetne tvari u crijevima na sebe te potiče smrt abnormalnih stanica – objasnio je prof. Stebbing.

Sve više mlađih osoba obolijeva

Preporuke profesora Stebbinga stižu u jeku globalne pandemije raka debelog crijeva među osobama mlađim od 50 godina koje su inače zdrave i u dobroj formi. Nedavna revizija 50 nacija otkrila je da da su slučajevi raka debelog crijeva među osobama mlađim od 50 godina u porastu u svim nacijama koje su bile uključene u istraživanje. Globalno, broj mlađih oboljelih osoba je tijekom prošlih 30 godina porastao za 50 posto. Stručnjaci nisu posve sigurni što je uzrok tolikog porasta broja slučaja raka debelog crijeva među mlađim osobama, ali sumnjaju da bi se to moglo pripisati lošoj prehrani, a dio krivnje bi se mogao pripisati i izuzetnoj popularnosti ultra prerađene hrane te nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti.

07. travanj 2025 19:11