SHUTTERSTOCK
bitno je

Koliko često imate veliku nuždu? Odgovor može govoriti puno o vašem ukupnom zdravlju

Probavne bakterije povezane s dobrim zdravljem najbolju su razinu imale kod osoba s jednom ili dvije stolice dnevno

Učestalost pražnjenja crijeva značajno utječe na dugoročno zdravlje, a najbolji su zdravstveni ishodi zabilježeni kod osoba koje imaju stolicu jednom do dva puta dnevno, otkrila je američka studija čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Cell Reports Medicine. Prethodna su istraživanja sugerirala da su i zatvor i proljev povezani s višim rizikom od infekcija i neurodegenerativnih stanja, no to su bili rezultati promatranja osoba s određenim bolestima, pa ostaje nejasno je li neredovito pražnjenje crijeva uzrok ili posljedica tih stanja.

Nastanak toksina

Tim znanstvenika s Instituta za sistemsku biologiju u Seattleu prikupio je kliničke i biološke podatke, kao i podatke o životnom stilu više od 1400 odraslih dobrovoljaca bez znakova aktivne bolesti. Među podacima bili su krvna slika, analiza crijevnog mikrobioma, neki genetički podaci itd. Prema učestalosti pražnjenja crijeva, što su ispitanici naveli u upitniku, podijeljeni su bili u četiri skupine: sa zatvorom (jedna do dvije stolice tjedno), s normalnim rjeđim pražnjenjem (tri do šest stolica tjedno), s normalnim češćim pražnjenjem (jedna do tri stolice na dan) i s proljevom.

Predugo zadržavanje stolice u crijevima kod zatvora loše je zato što mikrobi iscrpljuju dostupna vlakna – koja fermentiraju u korisne masne kiseline kratkog lanca – i tada počinju fermentirati proteine, proizvodeći toksine poput p-krezol sulfata i indoksil sulfata. Čak i kod inače zdravih ljudi koji pate od zatvora dolazi do porasta količine tih toksina u krvotoku, a oni posebno opterećuju bubrege, rekao je rekao je Sean Gibbons, jedan od autora studije.

Kod proljeva je tim pak otkrio kemijske pokazatelje upale i oštećenja jetre. Do toga dolazi jer tijelo, dok traje proljev, izlučuje prekomjernu količinu žučne kiseline, koju bi jetra inače reciklirala, kako bi otopila i apsorbirala prehrambene masti.

Tko ide češće

Probavne bakterije koje fermentiraju vlakna, dakle one povezane s dobrim zdravljem, najbolju su razinu imale kod osoba s jednom ili dvije stolice dnevno. Ipak, Gibbons je naglasio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se optimalni raspon preciznije definirao.

Rjeđem pražnjenju crijeva sklonije su se pokazale mlađe osobe, žene i osobe s nižim indeksom tjelesne mase. Razlika među spolovima može se objasniti nekim hormonskim i neurološkim razlikama između žena i muškaraca, zajedno s činjenicom da muškarci općenito jedu više od žena, rekao je Gibbons. Kad su uzeli u obzir i životni stil, znanstvenici su vidjeli da najuredniju stolicu imaju oni koji jedu više voća i povrća. To je bio najjači pokazatelj, a slijedili su ga pijenje većih količina vode i redovita tjelesna aktivnost.

27. ožujak 2025 18:17