
Na sanskrtu se ovaj popularni začin naziva “đira” (jeera), što znači onaj koji pomaže probavi. Uz poticanje probave, odnosno ubrzavanje metabolizma, ajurvedska medicina prepoznaje i koristi i druga ljekovita svojstva kumina. Smatra se dobrim saveznikom kod srčanih bolesti, dijabetesa, mučnina i kroničnih groznica. Neka su istraživanja otkrila i moguća antibakterijska svojstva te da može pomoći kod epilepsije i raka.
Koristi se kao pomoć kod gubitka apetita, dijareje, povraćanja, edema i postporođajnih teškoća. Sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogočemu pomaže tijelu, a glavna je komponenta hemoglobina koji transportira kisik iz pluća u sve stanice tijela te je dio enzima za pretvorbu energije i pokretanje metabolizma i čuvar imunosnog sustava. Kumin može pomoći u smanjenju žgaravice ili problema s kiselinom u želucu, jer pomaže u regulaciji ravnoteže pH u želucu.
I drugi začini poput đumbira, kurkume, i mente također mogu imati koristi za probavni sustav.
Čaj za bolju probavu
Čaj se preporučuje svima koji pate od želučano-crijevnih bolesti. Djeluje na smanjenje nadutosti, zatvora, plinova, podrigivanja te smirivanje simptoma iritabilnog crijeva. U tom je slučaju čaj potrebno piti nakon svakog obroka i bez sladila.
Žličicu sjemenki kumina prelijte sa 2,5 decilitra vruće vode i pustite da odstoji desetak minuta. Procijedite i pijte polako, u malim gutljajima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....