SHUTTERSTOCK
Upozorenje iz Beča

Novo otkriće: Uobičajeni začin može povećati rizik od raka želuca za 40 posto

Ovo stanje ima visoku stopu preživljavanja, ali simptome je lako previdjeti

Istraživači iz Centra za javno zdravstvo na Sveučilištu u Beču otkrili su da ljudi koji dodaju sol većini svojih obroka imaju čak 41 posto veću vjerojatnost da će razviti rak želuca od onih koji taj začin koriste štedljivo. Prethodne studije u Kini, Japanu i Koreji povezivale su slanu prehranu s rakom želuca - ali ovo je jedna od prvih koja je pokazala vezu kod stanovnika Starog kontinenta jer su u istraživanju korišteni zdravstveni kartoni britanske Biobanke.

Iako je austrijska studija bila samo opservacijska, neke druge, starije studije sugeriraju da višak soli može nagrizati zaštitni sloj na želucu, uzrokujući oštećenje tkiva i dovodeći do kancerogenih mutacija.

- Naše istraživanje pokazuje vezu između učestalosti dodavanja soli i raka želuca i u zapadnim zemljama - rekla je glavna autorica Selma Kronsteiner-Gičević, nutricionistica sa Sveučilišta u Beču.

Samo jedna žličica na dan

Mnogima je količina soli koju dnevno možemo konzumirati bez drastičnog utjecaja na zdravlje premalo. Stručnjaci savjetuju da ne jedemo više od čajne žlice kuhinjske soli u danu, no mnogi vole dodavati još soli u hranu. Povrh toga, mnoge namirnice sadrže skrivene soli, tako da je količina koju konzumiramo na dnevnoj bazi višestruko veća.

U Hrvatskoj je konzumacija soli veliki problem i jedan od značajnih rizičnih faktora za razvoj hipertenzije. Od 2008. godine provode se mjere smanjenja potrošnje kuhinjske soli i rezultati su itekako vidljivi. Na početku provedbe programa unos kuhinjske soli u Hrvatskoj je bio prosječno 11,3 grama dnevno, a trenutačno svi mi unosimo tri grama soli na dan manje.

Možda se čini bezopasnim dodati malo soli za bolji okus, ali dosljedno pretjerivanje sa soli moglo bi biti štetno, napisali su istraživači Sveučilišta u Beču. Otkrili su da su tijekom 11 godina oni koji redovito dosoljavaju svoja jela imali 41 posto veću vjerojatnost da će razviti rak želuca od ljudi koji su rijetko dodavali sol u svoje obroke.

U Hrvatskoj svake godine oko 900 oboljelih

Ovo otkriće vrijedilo je čak i kada su istraživači eliminirali druge varijable, poput dobi, socioekonomskog statusa i drugih životnih izbora, poput upotrebe alkohola i duhana, koji također značajno pridonose razvoju raka želuca. U Hrvatskoj tu dijagnozu godišnje dobije oko 900 osoba. Kada se rano otkrije, rak želuca ima visoku stopu preživljavanja, ali bolest može napredovati prije nego što to uopće shvatite jer je mnoge njezine simptome lako previdjeti. Neki rani simptomi uključuju nadutost, želučane tegobe i probavne smetnje, što su sve simptomi koje smo skloni pripisati obroku s teškom hranom.

- Našom studijom želimo podići svijest o negativnim učincima iznimno visoke potrošnje soli i pružiti osnovu za mjere za prevenciju raka želuca - rekao je profesor Tilman Kühn sa Sveučilišta u Beču.

13. travanj 2025 10:02