SHUTTERSTOCK
Važna za puno toga

Detoksikacija jetre: Osam namirnica za regeneraciju nakon prejedanja i alkohola

Prerađuje hranjive tvari, regulira razine proteina, masti i šećera...jetra doista ima brojne funkcije

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu, odgovorna za ključne funkcije koje nas održavaju zdravima. Detoksicira krv, prerađuje hranjive tvari, regulira razine proteina, masti i šećera te proizvodi esencijalne spojeve poput žuči i faktora zgrušavanja. Osim toga, jetra razgrađuje lijekove i alkohol, uklanja toksine te pohranjuje važne vitamine i minerale.

Detoks nakon prejedanja i previše alkohola

Nakon pijenja previše alkohola ili prejedanja skloni smo pribjeći detoksikaciji jetre, odnosno malo laganijem režimu življenja, a osobito jedenja, kako bi se ovaj važan organ malo rasteretio i zdravo radio. Sokovi od sirovog povrća izvrstan su način za unos potrebnih hranjivih tvari. Povrće poput kupusa, mrkve i cikle posebno učinkovito detoksicira i uravnotežuje pH razine u tijelu.

Hrana bogata kalijem također je od velike važnosti. Batat, bogat kalijem, vlaknima i vitaminima, izvrstan je izbor. Umaci od rajčice koncentriraju hranjive tvari, dok listovi cikle i špinat pružaju antioksidanse i podržavaju protok žuči. Grah i banane dodatno poboljšavaju zdravlje jetre osiguravanjem vlakana, minerala i potpore probavi.

24-satno čišćenje

Osim zdrave hrane i dodataka prehrani, možete dodatno potaknuti zdravlje jetre brzim 24-satnim čišćenjem jetre. Poželjne namirnice su ove:

  • Kelj
  • Kupus
  • Zelena salata
  • Cvjetača
  • Brokula
  • Kelj pupčar
  • Citrusno voće (naranče, limuni, grejp)
  • Cikla

Napitak za detoksikaciju jetre

Sastojci:

  • 750 ml vode
  • 250 ml soka od brusnice
  • 1 g muškatnog oraščića
  • 1 g đumbira u prahu
  • 2 g cimeta u prahu
  • 3 naranče (sok, oko 200 ml)
  • 3 limuna (sok, oko 150 ml)

Priprema:

1. Razrijedite sok od brusnice s vodom u omjeru 3:1 (750 ml vode na 250 ml soka od brusnice).

2. Dodajte muškatni oraščić (1 g), đumbir (1 g) i cimet (2 g) u infuzer za čaj. Stavite infuzer u vodu i ostavite da se krčka 20 minuta na laganoj vatri.

3. Ostavite da se napitak ohladi na sobnu temperaturu.

4. Umiješajte sok od naranče (oko 200 ml) i limuna (oko 150 ml). Ako je napitak previše kiseo, zasladite prirodnim zaslađivačem po želji, primjerice medom ili stevijom.

5. Pijte napitak tijekom dana.

Oprez

Uključivanje ovih namirnica u prehranu ne samo da podržava funkciju jetre, već i poboljšava opće zdravlje. Imajte na umu da, ako imate problema s visokim razinama kalija u bubrezima, unos hrane bogate kalijem treba biti umjeren.

27. siječanj 2025 09:59