SHUTTERSTOCK
Korištena stoljećima

Na dodir izaziva žarenje, ali skriva ljekovite moći: Ova biljka ublažava bolove, alergije, snižava tlak i pomaže koži

Najčešće se upotrebljavaju listovi i korijen

Svaka šetnja prirodom nosi s sobom različite iznenađenja, a jedno od njih mnogi su od nas doživjeli - slučajan dodir s biljkom koja izaziva neugodno peckanje i žarenje kože. Iako se većina instinktivno povuče nakon takvog susreta, ako ponovno malo bolje pogleda, shvatit će da je ta biljka bila zapravo kopriva - pravi prirodni dragulj. Iako zbog svog neugodnog dodira mnogi izbjegavaju kontakt s njom, kopriva skriva iznimno ljekovita svojstva koja su korištena stoljećima. Na prvi dodir možda izaziva nelagodu, osobito kod djece, no iza njezine ‘peckave’ vanjštine krije se pravo blago prirode.

image

Dlačice na koprivi, poznate i kao trihomi pri dodiru s kožom ispuštaju kemikalije poput histamina i serotonina, uzrokujući žarenje, bol, crvenilo ili trnjenje

SHUTTERSTOCK

Trihomi

Kopriva (lat. Urtica dioica) koristi se u medicinske svrhe još od vremena drevne Grčke. Podrijetlom je iz hladnijih dijelova Europe i Azije, a danas raste gotovo posvuda. Ova višegodišnja biljka može narasti do metar i pol u visinu, a najbolje uspijeva na tlu bogatom dušikom. Ima srcolike listove i sitne žute ili ružičaste cvjetove, a najčešće se koriste listovi i korijen.

Na listovima i stabljici koprive nalaze se tanke dlačice, poznate i kao trihomi, koje, pri dodiru s kožom, ispuštaju kemikalije poput histamina i serotonina, uzrokujući žarenje, bol, crvenilo ili trnjenje. No, izuzev neugodne reakcije, važnija su njezina ljekovita svojstva.

image

Kod ove biljke se najčešće koriste listovi i korijen

SHUTTERSTOCK

Nutritivna svojstva koprive

Listovi koprive dobar su izvor kalcija i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i drugih ozbiljnih stanja. Također je bogata mnogim vitaminima, poput vitamina C, koji je snažna pomoć imunosnom sustavu, a sadrži i vitamin A, koji je neophodan za zdravlje očiju, piše WebMD.

Kopriva također predstavlja dobar izvor:

  • Linolenske kiseline
  • Kvercetina
  • Željeza
  • Magnezija
  • Kalija

Zdravstvene prednosti koprive

Izuzev početne neugode peckanja, kopriva se koristi za liječenje brojnih zdravstvenih problema:

Bolovi u zglobovima i artritis

Kod osoba s osteoartritisom kopriva može pomoći u ublažavanju bolova, bilo oralnim unosom ili direktnom primjenom na bolno mjesto. Može smanjiti potrebu za lijekovima iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), koji kod dugotrajnog korištenja mogu izazvati nuspojave. Neka istraživanja ukazuju i na koristi kod autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Sezonske alergije (peludna groznica)

Zahvaljujući protuupalnim svojstvima, kopriva može pomoći kod simptoma alergija poput kihanja, začepljenog nosa i svrbeža. Iako sadrži histamin, koristi se, navodi se u studiji, za regulaciju imunosnog odgovora i ublažavanje alergijskih reakcija. Pritom se moraju brati mladi listovi, svakako prije cvatnje i daleko od prometnica.

Krvni tlak

Istraživanja pokazuju da kopriva može potaknuti širenje krvnih žila i tako pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Možda čak djeluje slično lijekovima poznatim kao blokatori kalcijskih kanala, međutim, potrebna su daljnja ispitivanja. No, jedno je sigurno: prirodni je diuretik te pomaže tijelu izbaciti prekomjernu tekućinu i sol, što pogoduje snižavanju tlaka.

Kožne bolesti i ekcem

Kopriva može pomoći i kod kožnih problema poput ekcema. Kombinacija oralne primjene i krema s koprivom može ublažiti crvenilo i svrbež zahvaljujući antihistaminskom djelovanju.

image

Za pripremu čaja mogu se koristiti sušeni listovi ili pak svježi, mladi listovi koprive

SHUTTERSTOCK

Kako koristiti koprivu

Način primjene ovisi o zdravstvenom problemu:

Čaj od koprive: Sušeni listovi koprive mogu se koristiti za pripremu zdravog biljnog čaja. Ako pak koristite netom ubrane mlade listove, dovoljno ih je preliti vrelom vodom i ostaviti pet minuta. Po šalicu čaja od koprive može se preventivno popiti svaki dan.

Kuhana kopriva: Kuhane listove možete pripremiti kao zamjenu za špinat, dodati ih u juhe, variva ili smoothieje. Važno je pritom koristiti mlado lišće ove biljke.

Kapsule: Dostupne su kao dodaci prehrani, no dozu je najbolje odrediti u dogovoru s liječnikom.

Prilikom branja koprive koristite debele rukavice i berite mlađe listove u proljeće. Idealno vrijeme je sada, u travnju jer su listovi u tom periodu najsvježiji i najukusniji.

21. travanj 2025 08:49