FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
jako ukusno

Namaz od slanutka bogat je proteinima i nezasićenim mastima - humus možete napraviti i sami

Vrlo jednostavan recept koji će vas sigurno oduševiti

.Humus je namaz karakterističan za nacionalne kuhinje jugoistočnog Mediterana, a danas je omiljen diljem svijeta. Može se poslužiti uz piletinu i janjetinu. Kvalitetna je alternativa majonezi u pripremi sendviča. Zbog njegova bogatog nutritivnog sastava posebno ga cijene vegetarijanci.

Namaz od slanutka bogat je proteinima i nezasićenim mastima što ga čini odličnim obrokom za oboljele od dijabetesa tipa 2

Iako se danas humus može kupiti u većim trgovinama, vrlo ga je jednostavno pripremiti.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 400 g kuhanog slanutka
  • 2 čajne žličice tahinija (paste od sezama)
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ čajne žličice soli
  • 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • mljevena paprika (po želji)
  • 1,5 jušna žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • listovi korijandra i peršina (po želji)

Priprema:

  1. Skuhajte slanutak, ocijedite ga, ali sačuvajte dio vode u kojoj se kuhao.
  2. Ohlađeni slanutak stavite u blender.
  3. Dodajte tahini, zgnječeni češnjak, sol, limunov sok i 3 jušne žlice vode od kuhanja slanutka.
  4. Uključite blender i povremeno dodajte malo maslinova ulja. Kada dobijete ujednačenu smjesu, humus stavite u prikladnu zdjelu za serviranje.
  5. Pospite mljevenom paprikom i po želji usitnjenim listovima peršina i korijandra.

Humus također možete obogatiti sjeckanim crnim maslinama, kuminom, sjemenkama korijandra, čilijem, sušenim rajčicama...

Linker
26. studeni 2024 13:30