Za zdravlje i snagu uzimao ga je još Konfucije, a legenda kaže da je kapetan na jednom azijskom brodu imao tako jaku virozu da ga je bacila u krevet. Srećom, imali su đumbira i bilo je dovoljno da navečer popije čašu njegova gorkog soka pa da ujutro ponovno bude na nogama.
Svojom će ljutkastom, a istodobno osvježavajućom aromom oplemeniti napitke, juhe, mesna jela pa čak i deserte i pretvoriti ih u ljekovite! Kako biste se pomalo privikli na njegov neobičan okus, kombinirajte ga s medom, čokoladom, možete ga dodati jabukama u savijačama ili nasjeckani u domaću pileću juhu. Odlično se slaže s nekim vrstama voća, poput ananasa, kruški, banana, breskvi, a sve nadmašuje kombinacija s dinjom. Svježi ćete đumbir kuhati zajedno s jelom, dok osušeni dodajte tek na kraju toplinske obrade. S kuhanjem ne pretjerujte jer će se uništiti dragocjeni sastojci. A što ga dulje kuhate, to će jelo biti ljuće.
Ulice đumbira
Iako spada u najskuplje aromatične tvari, a njegova je cijena posljedica vrlo dugog procesa zrenja (5 - 9 mjeseci), u azijskim kuhinjama njegovu važnost nadmašuje jedino sol! Danas ga se najviše proizvede, ali i potroši, u Indiji, a navelike se koristi i u arapskoj kuhinji. Ovaj jedan od najstarijih neeuropskih začina posebno je omiljen u Engleskoj, gdje se još od srednjeg vijeka posluživao na stolu uz papar i sol kao osnovni začin, a kasnije je gotovo svaki grad imao svoj ginger street, to jest ulicu u kojoj se obično trgovalo začinima.
Pa ipak, samo je istočna Azija iskoristila puni potencijal đumbira pa ga se, osim svježeg i sušenog, tamo može naći i konzerviranog u sirupu, ušećerenog i ukiseljenog, kakav se obično poslužuje uz sushi. U Južnoj Koreji dodat će ga i u zelje koje kisele u glinenim ćupovima zajedno s mljevenom crvenom paprikom, chilijem, paprom, češnjakom i soli. U Indiji i Kini i ogroman broj prirodnih ljekovitih proizvoda sadrži upravo đumbir. U njihovoj je prehrani tako čest da ga uvrštavaju među povrće.
Ljekovita svojstva
Suvremena istraživanja potvrđuju njegova brojna ljekovita svojstva. Sadrži, naime, mnogo aromatičnih hlapljivih ulja, među kojima borneol, cineol, citral i felandren. Upravo se u tim uljima, koja mu daju karakterističan miris i okus, skriva njegova ljekovitost.
Poznat je i kao diaforezik, što znači da izaziva znojenje. To su njegovo svojstvo koristili za vrijeme Henrika VIII. za liječenje kuge.
Još od nekad đumbir se smatra jednim od najjačih biljnih antioksidansa. Brojna su istraživanja i dokazala da pomaže kod žgaravice, loše probave i povraćanja te sprečava putnu mučninu. Među ostalim, potiče krvotok, pomaže kod upale grla, opušta periferne krvne žile, pojačava izlučivanje sline, pomaže kod upale grla, blagotvorno djeluje na jetru, smanjuje kolesterol i ima antiseptična svojstva.
Praktični savjeti
- Imate li mogućnost izbora, uvijek dajte prednost svježem nasuprot sušenom i đumbiru u prahu.
- Odaberite čvrst i gladak podanak đumbira, što je pokazatelj njegove svježine, dok je dužina pokazatelj zrelosti. Zreli podanci su ljući i imaju više vlakana.
- Umotan u papirnati ubrus i stavljen u plastičnu vrećicu neoguljeni đumbir možete čuvati u hladnjaku do tri tjedna, a oguljeni možete zamrznuti i koristiti unutar šest mjeseci.
- Gulite li đumbir nožićem, zbog njegove kvrgave površine puno ćete ga odbaciti, a lako i efikasno možete ga oguliti, odnosno sastrugati koru žlicom.
- Prilikom kupovine dodataka prehrani s đumbirom, uvijek kupujte standardizirane koji sadrže gingerole i shogaole, koji mu daju ljekovita svojstva.
- Možete ga uzgojiti i kod kuće tako da komadić ubacite u zemlju za cvijeće u lončanici. Na proljeće ćete imati lijepi cvijet, a do ljeta će vam se posađeni komadić đumbira udvostručiti.
- 1 dl octa (rižin, jabučni)
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera (ili med)
- 10 cm đumbira
Priprema:
- Đumbir ogulite, narežite na tanke ploške i posolite. Vrlo kratko (10 sekundi) prokuhati u malo vode i procijedite. Želite li da ne bude ljut, kuhajte ga 3 minute i procijedite.
- U drugom loncu zakuhajte ocat i šećer i dodajte đumbir. Odmah ga ulijte u staklenke i zatvorite.
- 2 krumpira
- ½ poriluka
- 2-3 cm đumbirova korijena
- 10 dag svinjetine
- malo ulja
- mesni temeljac
Priprema:
- Krumpir narežite na tanke ploške i kuhajtei 20 minuta. Mora ostati tvrd.
- U tavi na ulju popržite listiće đumbira da dobije miris. Dodajte vrlo tanko i na rezance narezano meso. Popržite pa dodajte krumpir, temeljac ili juhu, poriluk narezan na rezance, sol, papar i na kraju soja umak.
- Jelo je gotovo kad više nema tekućine, ali krumpir ne smije biti mekan.
- 20 dag rezanaca
- 3 žlice ulja
- 4 režnja češnjaka
- 2 komada chili papričica
- 3 - 6 cm đumbira
- 20 dag pilećeg filea
- 1 mrkva
- 2 lista kupusa
- 1 list kelja
- 10 cm poriluka
- malo peršina
- 2 l temeljca ili vode
- sol
- 1 žlica limunske trave u prahu
- kajenski papar
- kurkuma
- ½ limuna
Priprema:
- U loncu na ulju popržite češnjak, chili i đumbir. Dodajte pileći fle narezan na trakice, kratko popržite i dodajte sve povrće nasjeckano prema želji.
- Popržite da povrće omekša, zalijte temeljcem i dodajte začine prema želji.
- Čim provri, dodajte al dente kuhane špagete. Kratko prokuhajte i poslužite u visokim zdjelama (za salatu).
- 1 puding od čokolade
- 5 dl mlijeka
- 20 dag šećera
- 5 dag crne čokolade
- 0,3 dl soka od đumbira
- 2 dl ruma
Priprema:
- Skuhajte mlijeko sa šećerom, crnom čokoladom i pudingom pa dodajte rum i sok od đumbira.
- Ako je liker pregust, dodajte još mlijeka prema želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....