SHUTTERSTOCK
Birajte pametnije

Ne tražite dalje! Ovo je nedvojbeno najbolje sredstvo za čišćenje pećnice, imate ga doma sigurno

Komercijalni čistači sadrže agresivne kemikalije koje mogu nadražiti kožu, pluća i dišni sustav

Blagdansko vrijeme pečenog odojka ili slasne purice odavno je prošlo, a ako do sad niste zasukali rukave i dubinski očistili svoju pećnicu, krajnje vam je vrijeme. Održavanje ove kućanske tehnike čistom ključno je za sigurnu i zdravu kuhinjsku okolinu uz koju želimo sačuvati i svoje zdravlje birajući pametno sredstava za čišćenje.

Opasnosti komercijalnih sredstava za čišćenje

- Mnogi komercijalni čistači sadrže agresivne kemikalije koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme - objašnjava certificirana zdravstvena stručnjakinja Sara Snow i dodaje da takvi proizvodi mogu nadražiti pluća, kožu i oči te dugoročno pridonijeti bolestima poput raka i problema s dišnim sustavom.

Neke od najopasnijih kemikalija u čistačima pećnica su:

  • Dietanolamin (DEA) - Svjetska zdravstvena organizacija ga je svrstala u skupinu 2B karcinogena, s mogućim utjecajem na reproduktivno i razvojno zdravlje.
  • Dietilen glikol monobutil eter (DEGBE) - Može uzrokovati oštećenje jetre i bubrega pri udisanju, osobito u kombinaciji s alkoholom.
  • Etanolamin - Vrlo je korozivan, može izazvati jaku iritaciju dišnog sustava i oštetiti živčani sustav.
  • Kalijev hidroksid i natrijev hidroksid - Mogu uzrokovati ozbiljne opekline, iritaciju pluća i, u težim slučajevima, plućni edem.
image

Prirodna sredstva ne štete dišnom sustavu

SHUTTERSTOCK

Napravite svoje prirodno sredstvo za čišćenje pećnice

S obzirom na spomenute moguće zdravstvene opasnosti, dobro je posegnuti za zdravom alternativom. Izrada vlastitog sredstva za čišćenje pećnice osigurat će vam jednako učinkovito čišćenje bez izlaganja štetnim kemikalijama.

Sastojci:

  • 180 g sode bikarbone
  • 100 ml vode
  • 60 ml octa
  • Staklena zdjela
  • Spužva
  • Rukavice

Upute:

1. U staklenoj zdjeli pomiješajte sodu bikarbonu i vodu dok ne dobijete konzistenciju paste pogodne za razmazivanje.

2. Izvadite rešetke iz pećnice i očistite ih zasebno s pomoću sode bikarbone.

3. Pastu ravnomjerno nanesite na sve površine pećnice.

4. Ostavite da djeluje 20 minuta do jedan sat kako bi razgradila prljavštinu i zagorjele ostatke hrane.

5. Stavite rukavice i spužvom uklonite ostatke prljavštine.

6. Poprskajte ocat po očišćenim površinama i obrišite suhim papirnatim ručnikom za blistav završetak.

Savjeti plus

  • Koristite kružne pokrete prilikom ribanja kako biste lakše uklonili tvrdokorne mrlje.
  • Završite s octom kako biste pećnici dali sjaj i uklonili eventualne ostatke paste.

Osim što je prirodna, ova metoda čišćenja je i jeftina, jednostavna te jednako učinkovita kao i komercijalne alternative.

27. ožujak 2025 18:24