
Blagdansko vrijeme pečenog odojka ili slasne purice odavno je prošlo, a ako do sad niste zasukali rukave i dubinski očistili svoju pećnicu, krajnje vam je vrijeme. Održavanje ove kućanske tehnike čistom ključno je za sigurnu i zdravu kuhinjsku okolinu uz koju želimo sačuvati i svoje zdravlje birajući pametno sredstava za čišćenje.
Opasnosti komercijalnih sredstava za čišćenje
- Mnogi komercijalni čistači sadrže agresivne kemikalije koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme - objašnjava certificirana zdravstvena stručnjakinja Sara Snow i dodaje da takvi proizvodi mogu nadražiti pluća, kožu i oči te dugoročno pridonijeti bolestima poput raka i problema s dišnim sustavom.
Neke od najopasnijih kemikalija u čistačima pećnica su:
- Dietanolamin (DEA) - Svjetska zdravstvena organizacija ga je svrstala u skupinu 2B karcinogena, s mogućim utjecajem na reproduktivno i razvojno zdravlje.
- Dietilen glikol monobutil eter (DEGBE) - Može uzrokovati oštećenje jetre i bubrega pri udisanju, osobito u kombinaciji s alkoholom.
- Etanolamin - Vrlo je korozivan, može izazvati jaku iritaciju dišnog sustava i oštetiti živčani sustav.
- Kalijev hidroksid i natrijev hidroksid - Mogu uzrokovati ozbiljne opekline, iritaciju pluća i, u težim slučajevima, plućni edem.
Napravite svoje prirodno sredstvo za čišćenje pećnice
S obzirom na spomenute moguće zdravstvene opasnosti, dobro je posegnuti za zdravom alternativom. Izrada vlastitog sredstva za čišćenje pećnice osigurat će vam jednako učinkovito čišćenje bez izlaganja štetnim kemikalijama.
Sastojci:
- 180 g sode bikarbone
- 100 ml vode
- 60 ml octa
- Staklena zdjela
- Spužva
- Rukavice
Upute:
1. U staklenoj zdjeli pomiješajte sodu bikarbonu i vodu dok ne dobijete konzistenciju paste pogodne za razmazivanje.
2. Izvadite rešetke iz pećnice i očistite ih zasebno s pomoću sode bikarbone.
3. Pastu ravnomjerno nanesite na sve površine pećnice.
4. Ostavite da djeluje 20 minuta do jedan sat kako bi razgradila prljavštinu i zagorjele ostatke hrane.
5. Stavite rukavice i spužvom uklonite ostatke prljavštine.
6. Poprskajte ocat po očišćenim površinama i obrišite suhim papirnatim ručnikom za blistav završetak.
Savjeti plus
- Koristite kružne pokrete prilikom ribanja kako biste lakše uklonili tvrdokorne mrlje.
- Završite s octom kako biste pećnici dali sjaj i uklonili eventualne ostatke paste.
Osim što je prirodna, ova metoda čišćenja je i jeftina, jednostavna te jednako učinkovita kao i komercijalne alternative.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....