
Vlasnicima pasa često nije neobično vidjeti svog ljubimca kako veselo žvače komad drva. Međutim, čini se da bi ova navika mogla imati i koristi za ljude. Nedavno istraživanje objavljeno u Frontiers in Systems Neuroscience pokazalo je da žvakanje tvrdih predmeta, poput drva, povećava koncentraciju glutationa (GSH), antioksidansa koji igra ključnu ulogu u zaštiti mozga od oksidativnog stresa. Dok većina nas iz navike ili potrebe žvače žvakaće gume, istraživači uključeni u studiju ističu da bi čin žvakanja tvrđeg materijala poput drva mogao povećati cerebralni protok krvi koji stimulira aktivnost mozga i kognitivnu funkciju.
Studija
Istraživači sa Sveučilišta Daegu u Južnoj Koreji uključili su 52 zdrava studenta kao sudionike istraživanja i podijelili ih u dvije skupine. Jedna skupina žvakala je parafinske gume pet minuta, dok je druga žvakala drvene medicinske špatule. Istraživači su koristili spektroskopiju magnetske rezonance, tehniku koja omogućava mjerenje razina kemikalija u mozgu, kako bi izmjerili razine glutationa u prednjem cingularnom korteksu, dijelu mozga koji je uključen u kognitivnu kontrolu, prije i nakon žvakanja.
Žvakanje drva donosi bolje rezultate
Rezultati su bili iznenađujući. Ne samo da su obje skupine pokazale povećanje razine glutationa, već je skupina koja je žvakala drvene špatule doživjela značajno veći porast od onih koji su žvakali gumu. Štoviše, povećanje razine glutationa bilo je izravno povezano s boljim rezultatima na testovima pamćenja nakon žvakanja. Ukratko, sudionici koji su žvakali drvo imali su veće razine antioksidansa i bolje su uspjeli u zadacima pamćenja, što sugerira da žvakanje može biti jednostavan, ali učinkovit način za poboljšanje kognitivne funkcije.
Što ovo znači za zdravlje mozga?
Glutation je jedan od najvažnijih zaštitnika mozga od oksidativnog stresa, štetnog procesa koji je povezan s kognitivnim opadanjem i bolestima poput Alzheimerove bolesti. Povećanjem razine glutationa, žvakanje može pružiti prirodan način zaštite mozga i podršku zdravoj kognitivnoj funkciji.
Iako su ovi rezultati obećavajući, važno je napomenuti da je studija ispitivala samo dvije tvari, gumu i drvo, kao i da su sudionici žvakali ove predmete samo pet minuta. Također, studija je obuhvatila samo malu skupinu sveučilišnih studenata pa rezultati možda neće biti primjenjivi na druge skupine, poput starijih osoba ili onih s kognitivnim oštećenjima. Stoga, nužna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli dugoročni učinci žvakanja tvrdih materijala na kognitivne funkcije. No ipak, s obzirom na trenutačni nedostatak metoda za prirodno povećanje razine glutationa u mozgu, ovo bi mogla biti obećavajuća i jeftina praksa za poboljšanje kognitivne funkcije koja vam ne može škoditi.
Sljedeći koraci u istraživanju
Istraživači se nadaju da će njihovi nalazi potaknuti daljnja istraživanja kako bi se ispitalo kako žvakanje može pomoći mozgu. Buduće studije vjerojatno će istraživati širi spektar materijala i duže trajanje žvakanja. Veće uzorke i raznovrsne demografske skupine također će biti ključne za potvrđivanje rezultata i širenje našeg razumijevanja kako jednostavni postupci, poput žvakanja, mogu utjecati na zdravlje mozga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....